Γερμανοί και Άγγλοι νοικιάζουν παράνομα καταλύματα στην Ελλάδα

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Τουλάχιστον 35 παράνομα τουριστικά καταλύματα εκμεταλλεύονται Γερμανοί και Άγγλοι στην περιοχή της Μαγνησίας, οι οποίοι δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτά, ούτε διαθέτουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Περιοχής κ. Κώστας Λεβέντης, δήλωσε ότι μετά από έρευνα, βρήκαν και κατήγγειλαν στον ΕΟΤ και το ΣΔΟΕ τις παράνομες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από τις 35 ελέγχτηκαν από τις υπηρεσίες επιθεώρησης του ΕΟΤ, μόλις οι τέσσερις και αποδόθηκαν πρόστιμα μόνο στις 3. Τα πρόστιμα αυτά δεν ξεπέρασαν τα € 150 ανά δωμάτιο. Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, το ΣΔΟΕ αδιαφόρησε πλήρως και δεν πήγε καθόλου να ελέγξει τις καταγγελίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένα τέτοιο τουριστικό κατάλυμα ενοικιάζεται για περίπου € 2.100 την εβδομάδα. Σε συζήτηση που είχε με ένα Γερμανό ιδιοκτήτη παράνομων ενοικιαζομένων δωματίων στη περιοχή, έλαβε την απάντηση ότι τα χρήματα εισπράττονται κατευθείαν στη Γερμανία και δεν έχει κανένα λόγο να δηλώνει αυτό το εισόδημα εδώ.

Τα παράνομα αυτά καταλύματα έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες άλλα που τα εκμεταλλεύονται έλληνες, ζημιώνοντας το κράτος που δεν τα φορολογεί, αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε αυτά.