Μπορεί το ταξίδι για το κρουαζιερόπλοιο Daphne με πορτογαλική σημαία το ταξίδι να τελείωσε οριστικά στη Σούδα, καθώς έχει δεσμευτεί από τους πιστωτές της πλοιοκτήτριας εταιρείας από τις 2 Οκτωβρίου και μέλη του πληρώματος που καθημερινώς αναχωρούν από τα Χανιά για τις πατρίδες τους, αλλά ακόμα 114 μέλη του πληρώματος παραμένουν εκεί μέχρι να δοθούν οι τυπικές εγκρίσεις από την αστυνομία για να μπορέσου να αναχωρήσουν κι εκείνοι.
Το Δάφνη κατασχέθηκε κατά τον κατάπλου του στη Σούδα, μετά από αίτηση πιστωτών της πλοιοκτήτριας εταιρείας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο πλοίο επέβαιναν 174 επιβάτες οι οποίοι άμεσα αναχώρησαν αεροπορικώς για τις πατρίδες τους και 200 μέλη πληρώματος, όπως μεταδίδει το prismanews.gr.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χανιώτικα νέα που έλαβε mail μέλη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία έχουν παραμείνει στη Σούδα, ζητούν να λάβουν άμεσα τις εγκρίσεις με τις οποίες θα μπορούν τα ταξιδέψουν αφού τους τελειώνουν και τα χρήματα.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Στις 2 Οκτωβρίου, φτάσαμε στο λιμάνι της Σούδας με 170 επιβάτες, όπου επιδόθηκαν στο πλοίο πολλά εντάλματα σύλληψης, εξαιτίας απλήρωτων τιμολογίων από προμηθευτές, εδώ και πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Αυτό σήμαινε ότι το πλοίο δεν μπορούσε να συνεχίσει την κρουαζιέρα.
Στο σημείο εκείνο, το πλοίο ήταν ναυλωμένο από γερμανική εταιρεία, που αποφάσισε μετά από 2 μέρες να επαναπατρίσει τους επιβάτες και να τερματίσει τη ναύλωση. Όλοι οι επιβάτες και το προσωπικό της γερμανικής εταιρείας αποχώρησαν. Όταν φτάσαμε είχαμε 170 μέλη πληρώματος και αυτή τη στιγμή 114 άτομα περιμένουν να επαναπατριστούν, μετά από σχεδόν δύο μήνες αναμονής.
Το πλήρωμα αποτελείται από πολλές εθνικότητες, οι περισσότεροι χρειάζονται βίζα Σένγκεν για να επαναπατριστούν. Το πλήρωμα πληρώθηκε το μισθό του μόνο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, και είναι ακόμη στο καράβι, πολλοί από αυτούς χωρίς χρήματα και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα λάβουν τους μισθούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Κάποια από τα μέλη του πληρώματος αποφάσισαν να αποβιβαστούν με δικά τους μέσα και πλήρωσαν οι ίδιοι για τα εισιτήρια και τη βίζα τους. Κάποια μέλη από την Ευρώπη αποβιβάστηκαν πριν από λίγες μέρες.
Έχουμε μόνο λίγα χρήματα στο καράβι, από τα οποία πληρώνουμε για το φρέσκο νερό, το φαγητό και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Έχουμε επίσης ένα ιατρικό περιστατικό ενός μέλους που δεν προέρχεται από την Ευρώπη, και τα έξοδα νοσηλείας του καλύφθηκαν από τα χρήματα του καραβιού. Όπως καταλαβαίνετε, με τον αριθμό των ατόμων που παραμένουν στο καράβι, τα χρήματα αυτά δεν θα κρατήσουν για πολύ. Η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς και τώρα μια Πορτογαλέζικη τράπεζα αρχίζει να καλύπτει τα έξοδα επαναπατρισμού του πληρώματος. Από το τμήμα αλλοδαπών στα Χανιά δήλωσαν ότι εκδίδουν μόνο εφτά βίζες την ημέρα. Έχουμε περίπου 80 μέλη πληρώματος που χρειάζονται βίζα και με αυτόν τον ρυθμό θα είμαστε εδώ για περισσότερο από δύο εβδομάδες, καθώς δεν δουλεύουν Σαββατοκύριακα.
Καταλήγοντας σημειώνουν μεταξύ άλλων: Έχουμε επικοινωνήσει με τις πρεσβείες, τις λιμενικές αρχές, την Ένωση των Ναυτικών που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να μας βοηθήσουν, όμως κανείς δεν φαίνεται να μπορεί - ή να θέλει - να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα. Σήμερα, τα 114 μέλη πληρώματος που περιμένουμε τον επαναπατρισμό, αισθανόμαστε εγκαταλελημένοι όχι μόνο από την εταιρεία μας αλλά και από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η κατάσταση στο καράβι γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη καθώς τα χρήματα λιγοστεύουν και το πλήρωμα - απελπισμένο - δουλεύει όλο και λιγότερο. Το θέμα σύντομα θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση την οποία παραγνώριζαν πολλοί άνθρωποι. Η μοναδική διέξοδος που μας έχει απομείνει είναι να εμπλέξουμε το Τύπο για να δούμε μήπως μπορεί να μας βοηθήσει”.