Μετά από δέκατέσσερα χρόνια λειτουργίας, πολλές φορές μετ΄ εμποδίων και αφού φιλοξένησε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, έκλεισε πριν από λίγο καιρό, με εισαγγελική εντολή, ο Ξενώνας Αστέγων, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης, στη Θεσσαλονίκη.
Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, όπως είχε αρχικά ονομαστεί, λειτουργούσε από τον Αύγουστο του 2000, σε κτίριο του δήμου Θέρμης, το οποίο είχε αναπαλαιωθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα για την φιλοξενία οικογενειών. Ηταν δυναμικότητας 70 κλινών και αρχικά λειτούργησε σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση « Κοινωνική Αλληλεγγύη», με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οταν έληξε το πρόγραμμα και λόγω απουσίας κρατικής χρηματοδότησης, ο Ξενώνας προσπάθησε να επιβιώσει, μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μέχρι τελικά να το αναλάβει- μαζί με τα έξοδα λειτουργίας- η "Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης".
"Οταν όμως ειδοποιηθήκαμε από την Αντιρατσιστική ότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και κόπηκε το ρεύμα και το νερό, εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών, αποστείλαμε σχετικό έγγραφο στην εισαγγελία ζητώντας την παρέμβασή της για την εκκένωση του κτιρίου", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θέρμης , Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο δήμος, με εισαγγελική εντολή, προσπάθησε άλλες τρεις φορές να εκκενώσει το κτίριο αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, "όταν έμπαινα μέσα και έβλεπα παιδάκια, σταματούσα κάθε ενέργεια".
Για την εκκένωση του κτιρίου, υπήρξε προηγουμένως συνεννόηση με τους λιγοστούς,εναπομείναντες κατοίκους του και όλες οι οικογένειες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είχαν ήδη φύγει, είτε σε άλλα διαμερίσματα, είτε σε άλλες χώρες. "Στην ουσία, έγινε μια "βελούδινη" επιχείριση, χωρίς καμία ένταση και το κτίριο σφραγίσθηκε", τονίζει, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι οι φθορές που διαπιστώθηκαν είναι τεράστιες και υπολογίζονται περίπου σε 100.000 ευρώ. "Το είχαμε παραδώσει αναπαλαιωμένο από τον εργολάβο για να στεγάσει την δομή φιλοξενίας και το παραλάβαμε σχεδόν ερείπιο", σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος. Σκοπός του δήμου πάντως είναι, αρχικά να επισκευασθεί το ισόγειο, ώστε να νοικιασθεί ως κατάστημα και σιγά- σιγά, να εξευρεθούν τα κονδύλια για τις εργασίες στο υπόλοιπο κτίριο.
Συμβούλια Ενταξης Μεταναστών
Τη δικτύωση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων, με σκοπό να κινητοποιηθούν και άλλοι δήμοι, για δημιουργία και ένταξη στο δίκτυο, ανάλογων Συμβουλίων, ανακοίνωσαν σήμερα η πρόεδρος του ΣΕΜ δήμου Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου και ο πρόεδρος του ΣΕΜ δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, μόνο άλλοι 3 δήμοι έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση Συμβουλίων Ενταξης Μεταναστών.
Πάντως, την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα κατατεθεί κοινό ψήφισμα των ΣΕΜ, των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων, με επιμέρους ζητήματα για το θέμα των Σύριων προσφύγων στην πόλη.
"Πρέπει ο δήμος να είναι προετοιμασμένος να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, παρέχοντας στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ηδη, τα φθηνά ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι πλήρη από Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι πηγαινοέρχονται στα σύνορα, ψάχνοντας τρόπο για να μεταβούν σε άλλες χώρες. Τι θα γίνει όμως όταν τους τελειώσουν τα χρήματα, ή ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων;"αναρωτήθηκε η κ.Ιωαννίδου.