Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στην Αμφίπολη, την ώρα που όλοι πίστευαν ότι η ανασκαφή τελειώνει άδοξα.
Η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.
Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ξεκάθαρο για την ταυτότητα του νεκρού που θα αναζητήσουν ειδικοί επιστήμονες. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, και μιας εξέχουσας προσωπικότητας, αφού μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.
Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μέτρα.
Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση (πλάτους 0,54μ. και μήκους 2,35 μέτρων) -θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.
Όπως διαπιστώθηκε, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρα.
Ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου και τώρα αναμένεται η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθούν το φύλλο και η ηλικία του νεκρού. Επίσης, θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.