Τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου που βρέθηκαν πλάι στον νεκρό ίσως δώσουν απαντήσεις για τη ταυτότητά του.
Ο τύμβος, ύψους 33 μέτρων, το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84 μέτρων, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης δείχνουν την πρωτότυπη και μοναδική σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών σε έναν μεγαλειώδη τάφο, για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε, όπως εκτιμάται, η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου στην ιστορία της Μακεδονίας.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διάσπαρτα γύρω από τον τύμβο βρέθηκαν περίπου 500 μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι της Αμφίπολης.
Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.
Πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
Σημειώνεται ακόμη ότι πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις λόγω της άμπωτης στη λίμνη Κερκίνη.
Είχαν μεταφερθεί το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.