Ούτε 4 ούτε 5 αλλά 5.000 πιάτα μπριάμ θα σερβιριστούν στο Λευκό Πύργο την ερχόμενη Κυριακή, από τις 11 το πρωί.
Το μπριάμ θα παρασκευαστεί από λαχανικά τα οποία δεν θα καταναλώνονταν λόγω άσχημης εμφάνισης ή περισσεύματος.
Πατάτες, καρότα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πολλά άλλα υλικά "στραβά" σε εμφάνιση, μικρά ή χτυπημένα θα συνδυαστούν στις κατσαρόλες και θα φτιάξουν ένα ωραιότατο μπριάμ.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με θέμα "Με-Νου για 5.000 άτομα: Δωρεάν γεύμα κατά της σπατάλης τροφίμων" που διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας.
Συνδιοργανωτές είναι η "Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014", η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το "Μπορούμε", το WWF Ελλάς, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, η ΧΑΝΘ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Βρετανικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
"Η νοοτροπία να αγοράζουμε μόνο τα όμορφα φρούτα και λαχανικά, έτσι όπως μας τα προβάλλει η μόδα των σούπερ - μάρκετ, δεν είναι σωστή. Όλα τα προϊόντα, άσχετα αν κάποια είναι μικρά ή λίγο στραβά είναι καλά", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
"Δεν είναι ένα συσσίτιο για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι αξιοπρεπώς κάποιοι άνθρωποι αντί να ψάχνουν στα σκουπίδια, γιατί άλλοι τα πετάνε, μπορούν να μαγειρεύουν μ' αυτά τα υλικά", είπε η πρόεδρος του "Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014", Μαρία Πασχαλίδου.
Για τις ανάγκες του "Με-Νου" θα απαιτηθεί ένας τόνος λαχανικών και φρούτων που θα προμηθευτούν οι διοργανωτές από την Κεντρική Λαχαναγορά, ενώ το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια περίπου 100 εθελοντών.
"Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι η απαράδεκτη σπατάλη τροφίμων όταν μεγάλη μερίδα ανθρώπων βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια", πρόσθεσε η διευθύντρια της οργάνωσης Feedback, Νίκη Χαραλαμποπούλου.
Η Feedback έχει οργανώσει αντίστοιχες δράσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη, Όκλαντ, Ναϊρόμπι και Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Επίσης, την Κυριακή επώνυμοι σεφ θα παρουσιάσουν προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού, ενώ το κοινό μπορεί να βοηθήσει κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ για να φτιαχτεί μια γιγάντια φρουτοσαλάτα.
Μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, στο Θέατρο Κήπου θα οργανωθεί ένα άλλο Disco Soup, όπου οι εθελοντές θα προετοιμάσουν και θα καθαρίσουν τα λαχανικά για θα φτιαχτεί το μπριάμ.
Όποια ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω του "ΜΠΟΡΟΥΜΕ" για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.