Οι ειδικοί αρχαιολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί με την ανακάλυψη του κεφαλιού της ανατολικής Σφίγγας.
Ένας προς ένας μιλούν για σημαντικό εύρημα, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, στον τάφο της Αμφίπολης, το οποίο, παράλληλα, μπορεί να δώσει και στοιχεία χρονολόγησης του τάφου και να αρχίσει να ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου στο λόφο Καστά.
Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κυρία Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, μιλώντας στην ιστοσελίδα tovima.gr, έχει πλέον περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή της για την κατασκευή της Σφίγγας, την οποίαπροσδιορίζει στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και συγκεκριμένα, μετά το 330 και ως το 320 π.Χ.
Το ερώτημα που μοιραία έχει γεννηθεί από τη στιγμή που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, δημιουργεί έναν ακόμα γρίφο προς επίλυση είναι πώς το κεφάλι βρέθηκε σχεδόν 23 μέτρα μακρύτερα από την είσοδο, ουσιαστικά πολύ πίσω από τον κορμό της σφίγγας, επί της οποίας ήταν ένθετο.
"Είναι ένα μυστήριο. Προφανώς μετακινήθηκε από ανθρώπινο χέρι", δήλωσε η κυρία Στεφανίδου-Τιβερίου.
"Δεν ήταν εύκολο να πεταχτεί από μόνο του τόσο βαθιά στο εσωτερικό του τάφου. Μόνο σε σεισμούς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά τότε καταρρέουν τοίχοι και υπάρχουν άλλες φθορές, ενώ εδώ υπάρχουν κλειστοί χώροι", πρόσθεσε.
"Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει σημαντική φθορά το κεφάλι της Σφίγγας. Μόνο η μύτη και τα χείλη είναι σπασμένα, συνήθη σημεία που φθείρονται με την πτώση των κεφαλών στο έδαφος", συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται η επίσημη εξήγηση για το γεγονός αυτό από τη διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής, η οποία εκκρεμεί.
Υπενθυμίζεται ότι το μαρμάρινο κεφάλι, ύψους 60 εκατοστών, που εντοπίστηκε σε βάθος μόλις 15 εκατοστών από την επιφάνεια του κατωφλίου πίσω από τη σπασμένη θύρα στον τρίτο θάλαμο, ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας.
Διαβάστε ακόμη:
Το μυστήριο με το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη και τα φτερά
Αμφίπολη: Το κομμένο κεφάλι της Σφίγγας είναι έργο τυμβωρύχων