Η ανακάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου πίσω από τις Καρυάτιδες στην Αμφίπολη δίνει ένα ακόμη επιχείρημα στους υποστηρικτές της κυρίαρχης άποψης για τη χρονολόγηση του τύμβου Καστά, ότι δηλαδή ο τάφος της Αμφίπολης είναι μακεδονικός.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η παρουσία της αρπαγής της Περσεφόνης "βοηθάει να ταυτίσουμε τον τάφο με την δυναστεία των Τημενιδών, καθώς ο εκάστοτε επικεφαλής του βασικού οίκου, ήταν αρχιερέας των Ορφικών Μυστηρίων και Διονυσιακών τελετών".
Ως εκ τούτου, πρόκειται για προσφιλές μοτίβο στους τάφους της Μακεδονικής Δυναστείας στις Αιγές.
Το ταφικό και εσχατολογικό μήνυμα που στέλνει η εικόνα της Περσεφόνης ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο.
"Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αρπαγή της Περσεφόνης κοσμεί μακεδονικό τάφο στην Ανατολική Μακεδονία και μάλιστα με ένα τρόπο που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την τέχνη της εποχής, γεγονός που γεννάει επιπλέον ερωτήματα για το ποιος έχει ταφεί στην Αμφίπολη από τη βασιλική οικογένεια, ο Μέγας Αλέξανδρος ή μέλη της οικογένειας του;", εκτιμά κι αναρωτιέται η κυρία Μενδώνη.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, από τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, έχουμε δείγματα ζωγραφικής όπου υπάρχει η προοπτική, τεχνική που διαδόθηκε την εποχή της Αναγέννησης αρκετούς αιώνες μετά, αλλά για πρώτη φορά έχουμε την προοπτική σε ψηφιδωτό και μάλιστα να έχει αποδοθεί με τόσο άριστο τρόπο.
Από το προηγούμενο Σαββάτο η ανασκαφή συνεχίζεται στον τρίτο θάλαμο, που αναμένεται να μας φέρει πιο κοντά στον χώρο της ταφής.