Ακόμη τέσσερις άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από μανιτάρια στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για μια οικογένεια Βούλγαρων, οι οποίοι διαμένουν στη Νέα Τρίγλια και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
Έφαγαν τα μανιτάρια σε τραπέζι στο οποίο βρέθηκαν καλεσμένοι και λίγο αργότερα άρχισαν να αισθάνονται φρικτούς πόνους στο στομάχι.
Στο μεταξύ, ο μοναχός του Αγίου Όρους που δηλητηριάστηκε επίσης από μανιτάρια, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Πολυγύρου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα άγρια μανιτάρια Να μην καταναλώνετε άγρια μανιτάρια τα οποία έχετε μαζέψει εσείς οι ίδιοι, συστήνει το υπουργείο Υγείας, μετά τα περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε θάνατος 44χρονης γυναίκας, ενώ παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών. Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα.
Στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος.