Διαδηλωτές προπηλάκισαν Γερμανούς έξω από τη ΔΕΘ

Εκατοντάδες κόσμου με πανό στα χέρια έχουν περικυκλώσει και τις δύο εισόδους της ΔΕΘ. Στο χώρο επικρατεί ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Νωρίτερα, το διαμαρτυρόμενο πλήθος, με κύριο σύνθημα "μας χρωστάτε, δε σας χρωστάμε", εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση οι περισσότεροι, είχε συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μπροστά από τη ΧΑΝΘ.

Μέχρι τώρα πολίτες διαδηλώνουν κατά Γερμανών που συνοδεύουν τον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Αστυνομικοί βρίσκονται στο χώρο, όπως και διμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά από τις εισόδους. Διαδηλωτές με πλακάτ έχουν μπει στον ανοικτό χώρο της ΔΕΘ και έρχονται σε συμπλοκές με αστυνομικούς.

Τα μέλη της μόνης διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στο χώρο το πρωί αιφνιδιάστηκαν, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο από την πίσω πόρτα και εκεί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Γερμανούς αντιπροσώπους.

Οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια με νερό, γιούχαραν και προπηλάκισαν Γερμανούς που ήρθαν για να συμμετέχουν στην ημερίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην οποία συμμέτεχουν στέλεχη τοπικής αυτοδιοίκησης και από άλλες χώρες. Δέκτης των προπηλακισμών ήταν και ο Γερμανός πρόξενος.

Αφορμή ήταν η επίσκεψη του Χανς Γιόακιμ Φούχτελ στη Συνέλευση που θα διεξαχθεί εντός του χώρου της ΔΕΘ. Ο Γερμανός εντεταλμένος προανήγγειλε απολύσεις στους ΟΤΑ.

"Λάδι στη φωτιά" έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του Φούχτελ ότι "3.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000 άτομα".

Αναδίπλωση Φούχτελ μετά τα επεισόδια στη ΔΕΘ

Ανασκευάζει τις χθεσινές "εμπρηστικές" δηλώσεις του ο εντεταλμένος της γερμανικής Καγκελαρίας, Χαν Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο Γερμανός, από το βήμα της τρίτης Ελληνογερμανικής Σύσκεψης, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι "έχει συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα".

Ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας συνέχισε την αναδίπλωση μετά από τις χθεσινές δηλώσεις, προσθέτοντας: "Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες. Χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός".

"Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Με το προσωπικό που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική", τόνισε ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, αφού πρώτα διευκρίνισε λιτά στους παρευρισκόμενους ότι οι χθεσινές του δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν.

Ο Γερμανός εντεταλμένος υποστήριξε ότι η σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας "είναι ειλικρινής και τίμια" και συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.