Το υπουργείο Πολιτισμού επισήμως δεν αμφισβητεί τη χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ, που δίνει η ανασκαφές, Κατερίνα Περιστέρη. Ανεπισήμως ωστόσο τείνει ευήκοον ους, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και σε άλλους αρχαιολόγους με γνώση και πείρα, που μπορεί να έχουν μια άλλη άποψη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη σε τηλεοπτικό σταθμό: "Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν τα στοιχεία στη διάθεσή τους", είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Περιστέρη χρονολογεί τον τάφο ανάμεσα στο 325 -300 π.Χ., ενώ η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, θεωρεί πως οι πανέμορφες αυτές Καρυάτιδες δεν είναι ρωμαϊκής εποχής, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ.
Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων, με τέσσερα μέτρα ύψος, προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά έχουν ψυχή. Γι’΄αυτό τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ.