Θεσσαλονίκη: Καταλήψεις σχολείων με αίτημα τη μεταφορά των μαθητών

Σε καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη προχωρούν μαθητές, απαιτώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους προς και από τα σχολεία.

Ζητούν ακόμη άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, αλλά και δωρεάν γεύμα εντός του σχολείου, καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που υποσιτίζονται, όπως καταγγέλλουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", σε κατάληψη βρίσκονται το 7ο Λύκειο Αγίου Παύλου, το Λύκειο και Γυμνάσιο Δρυμού, το Λύκειο Ασσύρου, το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, το ΕΠΑΛ Λαγκαδά και το σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη (7ο, 8ο και 10ο ΕΠΑΛ).

Οι μαθητές σχολείων του Λαγκαδά και της Ασσύρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στον κόμβο της Λητής το πρωί της Πέμπτης, απαιτώντας να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους στα σχολεία με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές αυτές, περίπου το 50% των μαθητών είναι αναγκασμένο να μετακινείται με λεωφορεία λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τα σχολεία.

Επίσης, οι μαθητές των τριών ΕΠΑΛ του Ευκλείδη συμμετείχαν την Πέμπτη στην κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων, έξω από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απαιτώντας δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

Οι μαθητές καλούν σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 της Παρασκευής. Τα αιτήματά τους είναι:

- Να καταργηθούν οι συγχωνεύσεις των ΕΠΑΛ

- Να μη στοιβάζονται οι μαθητές σε τμήματα των 30 μαθητών και άνω (!)

- Δωρεάν μεταφορές για κάθε μαθητή

- Δωρεάν βιβλία, επειδή τα βιβλία ειδικοτήτων αναγκάζονται να τα αγοράζουν

- Δωρεάν γεύμα στα σχολεία

και

- Κατάργηση της "Τράπεζας θεμάτων".