Περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι των φυλακών της χώρας συμμετέχουν, σε ετήσια βάση, σε προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και άλλες ουσίες που υλοποιεί, στα σωφρονιστικά καταστήματα, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
Ένα από αυτά τα προγράμματα υλοποιείται πλέον και στο κατάστημα κράτησης Κρήτη 1, στα Χανιά, όπου χθες εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του προγράμματος συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κρατουμένους με πρόβλημα χρήσης ουσιών, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης μετά την αποφυλάκιση ή με υφ' όρον απόλυση για όσους συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αυτή τη στιγμή, στο προγράμματα συμμετέχουν 55 άτομα, ενώ και άλλοι κρατούμενοι αναμένουν την ένταξή τους σε αυτό.
Οι νέες εγκαταστάσεις, λειτουργούν σε αυτόνομο χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε από τη διεύθυνση του καταστήματος κράτησης και διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος από το ΚΕΘΕΑ.
Εκτός από το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων στα Χανιά, το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει άλλα 18 προγράμματα συμβουλευτικής καθώς και τρεις μονάδες απεξάρτησης (θεραπευτικές κοινότητες) σε σωφρονιστικά καταστήματα και ειδικά καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.
Παράλληλα, ειδικά κέντρα υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία εξασφαλίζουν τη συνέχεια της φροντίδας και την στήριξη της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων πρώην χρηστών.
Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, η λειτουργία προγραμμάτων με άξονα το σωφρονιστικό σύστημα αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς οι περισσότεροι εξαρτημένοι έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον νόμο, ενώ σημαντικό ποσοστό κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές έχει πρόβλημα χρήσης. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη η υποτροπή στη χρήση και το έγκλημα είναι πολύ συχνή μετά την αποφυλάκιση ενώ, αντίθετα, η απεξάρτηση θεραπεύει και απομακρύνει από τον κόσμο του εγκλήματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ