Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τη φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική οι παραγωγοί της περιοχής -ιδιαίτερα μετά την άσχημη περυσινή χρονιά- ευελπιστώντας, ωστόσο, σε καλύτερες τιμές.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός, η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής αναμένεται στους 60.000 τόνους, έναντι των 20.000 τόνων πέρυσι, που αποτέλεσε μια "καταστροφική χρονιά με μείωση της παραγωγής κατά 80% συγκριτικά με το 2012".
Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής, όπου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 19.000 ελαιοπαραγωγοί και καλλιεργούνται πάνω από 300.000 στρέμματα ελιάς, ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ευαγγελινός επεσήμανε ότι και φέτος η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς αντιμετώπισε προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, "αυτά τα καιρικά φαινόμενα ευτυχώς έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές του νομού και έτσι δεν έχουμε πολύ σοβαρές απώλειες".
Αναφερόμενος στις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι κυμαίνονται στο 1,10-1,20 ευρώ/κιλό και τόνισε πως "με το κόστος παραγωγής να φθάνει στα 0,80 λεπτά/κιλό και με την παραγωγή να έχει πλέον την 'ταυτότητα' της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι φυσικό να περιμένουμε το κάτι καλύτερο".
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαλκιδικής Μουδανιών Φώτης Γκλαράκης, τόνισε ότι η ταυτότητα" ΠΟΠ που έχει πάρει η ελιά της Χαλκιδικής δυστυχώς δεν έχει ακόμα προσδώσει στους παραγωγούς τα αναμενόμενα οφέλη.
Σημείωσε, δε, ότι "οι παραγωγοί περιμένουν πολύ καλύτερες τιμές από το 1,20 ευρώ/κιλό, με την ποιότητα των προϊόντων τους είναι η καλύτερη δυνατή".
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τιμών πρόκειται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής γίνονται κυρίως προς ΕΕ και ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής για το γεγονός ότι, όπως λένε, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις δύο προηγούμενες χρονιές από τους εμπόρους. "Μας χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και παρά τις δικαστικές μας διαμάχες, δεν βλέπω να παίρνουμε τα χρήματά μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο ελαιοπαραγωγός Φιλαλήθης Καπάνδριας.
Ο ίδιος αναφέρεται και στην αγορά φαρμάκων και λιπασμάτων, τονίζοντας ότι ενώ διάφορες μεγάλες εταιρείες του χώρου πωλούν στο εξωτερικό σε χαμηλές τιμές, στην Ελλάδα οι αγρότες αναγκάζονται να καταβάλλουν "αστρονομικά ποσά" για τα ίδια ακριβώς προϊόντα.