Με την ενεργοποίηση δύο γεωτρήσεων που θα αποδίδουν από 10.000 έως 13.000 κυβικά την ημέρα εντός του επόμενου πενθήμερου θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υδροάρδευσης που τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν κυρίως ο κάμπος και η πόλη των Χανίων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Χανιά με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων ( ΤΟΕΒ) Βαρυπέτρου.
Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η κατάσταση σχετικά με την ύδρευση σε Χανιά και Πλατανιά όσο και την άρδευση στις αγροτικές περιοχές, είναι σήμερα οριακή καθώς παρατηρείται λόγω και της υπερκατανάλωσης του καλοκαιριού έλλειψη νερού.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστ,ε υπήρξαν μικρές διακοπές σε παροχές κατά το Σάββατο και την Κυριακή ενώ ήδη και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει πρόγραμμα εκ περιτροπής παροχής νερού άρδευσης, μέσω των δικτύων του σε διάφορες περιοχές.
Όσο αφορά τις γεωτρήσεις που θα ενεργοποιηθούν η πρώτη είναι της ΔΕΥΑΧ, θα αποδίδει 3.000 κυβικά την ημέρα και πιθανόν να μπορεί να ενεργοποιηθεί την Τετάρτη. Η δεύτερη που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες είναι του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και θα αποδίδει περίπου 10.000 περίπου κυβικά την ημέρα.
Κατά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου ζήτησε και έλαβε τελικά διαβεβαιώσεις ότι η ποσότητα νερού που θα αντλείται δεν θα υπερβαίνει το όριο που συμφωνήθηκε. Η ενεργοποίηση των δύο γεωτρήσεων είχε αποφασιστεί το 2010, ωστόσο έκτοτε δεν είχε υλοποιηθεί.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση στα Χανιά είναι οριακή, για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι οι λίγες βροχοπτώσεις του χειμώνα περιόρισαν τη στάθμη των επιφανειακών υδάτων, δεν έγινε σωστή διαχείριση των υπογείων υδάτων ενώ και τα δίκτυα άρδευσης λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν πολλές διαρροές. Στα αίτια αυτά έρχεται να προστεθεί και η αλόγιστη χρήση νερού κυρίως στον κάμπο των Χανίων.