Στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιδίδονται οι κυνηγοί στα βουνά της Κρήτης, με αποτέλεσμα να αφανίζεται η πανίδα του νησιού και ειδικά ο πληθυσμός των άγριων πτηνών, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη ευρωπαϊκής ομάδας συνοδευόμενης από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και πτωμάτων.
Το πρόβλημα επιβεβαιώνεται καθώς ο αριθμός των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων είναι τριπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα τον Οκτώβριο του 2011.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάσθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+, Φύση και Βιοποικιλότητα, την οποία συντόνισε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης ήταν να εντοπιστούν περιπτώσεις χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος, όπως τον Ψηλορείτη, τα Αστερούσια Όρη και τη Δίκτη, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχει παρουσιαστεί κατά το παρελθόν έντονη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα εκπαιδευμένων σκύλων στην αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.