Πέντε αλεπούδες και τρία σκυλιά έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριασμένα δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, όπου το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις, αφού και τον περασμένο Αύγουστο είχαν εντοπιστεί νεκρές αλεπούδες.
Μάλιστα, το ένα από τα τρία σκυλιά που δηλητηριάστηκαν, ανήκε σε επισκέπτη του Πάρκου, ο οποίος άφησε το ζώο ελεύθερο στη βόλτα του και αυτό επέστρεψε με συμπτώματα δηλητηρίασης από υδροκυάνιο και ξεψύχησε.
«Το θέμα είναι ότι το πτώµα της µιας αλεπούς είχε φαγωθεί από άλλο ζώο, όποτε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα νεκρά ζώα, που θα εντοπίσουμε ίσως αργότερα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, Θανάσης Κοράκης.
Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε άµεσα η ∆ασική Υπηρεσία, η Κτηνιατρική Υπηρεσία, η Θηροφυλακή και το Αστυνοµικό Τµήµα Κήπων. Τα πτώµατα περισυλλέγησαν από τη Θηροφυλακή σε συνεργασία µε τους φύλακες του Φορέα ∆ιαχείρισης και απεστάλησαν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ιωαννίνων προκειμένου να ελεγχθούν για το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και για λύσσα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, «η χρήση δηλητηριασµένων δολωµάτων είναι αδίκηµα που επισύρει ποινή πολύµηνης φυλάκισης για κάθε θανατωµένο ζώο και βαριά πρόστιµα, καθώς απαγορεύεται, σύµφωνα µε την ελληνική νοµοθεσία».
Επίσης, αποτελεί µια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ενώ δηµιουργεί προβλήµατα και στη δηµόσια υγεία, αφού µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά την άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνοµη χρήση και διασπορά δηλητηριασµένων δολωµάτων στη φύση αποτελεί µια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση τους στην Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου, ο Φορέας ∆ιαχείρισης έχει ήδη διοργανώσει δύο τοπικές συναντήσεις µε κτηνοτρόφους και κατοίκους της περιοχής, τόσο στην περιοχή του Ζαγορίου όσο και σε αυτή των Γρεβενών, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει και να ενηµερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του φαινοµένου.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δηµιουργήσει και διανείµει εξειδικευµένο έντυπο ενάντια στη χρήση των δηλητηριασµένων δολωµάτων, στο οποίο αναφέρονται οι καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης του στο φυσικό περιβάλλον και δίνονται και χρήσιµες συµβουλές σχετικά µε τις πρώτες βοήθειες που µπορεί κάποιος να προσφέρει για τη διάσωση σκύλων που έχουν φάει δηλητηριασµένα δολώµατα.
Επιπρόσθετα, ο Φορέας ∆ιαχείρισης, συµµετέχοντας στο έργο LIFE+ Nature, µε τίτλο «∆ιαχειριστικές δράσεις για την βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Β. Πίνδο», θα υλοποιήσει άµεσα δράσεις σχετικές µε την καταπολέµηση της χρήσης δηλητηριασµένων δολωµάτων, µεταξύ των οποίων είναι και η προµήθεια και εκπαίδευση εξειδικευµένων σκύλων από το εξωτερικό για τη «Λειτουργία Μονάδας Σκύλων Ανίχνευσης ∆ηλητηριασµένων ∆ολωµάτων».