Ένα στα δύο σπίτια έχει κριθεί μη κατοικήσιμο από τους μέχρι στιγμής ελέγχους των μηχανικών στην Κεφαλλονιά .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, προσωρινά μη κατοικήσιμα κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα.
Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.
Άδεια πόλη θυμίζουν, οι περισσότερες γειτονιές στο Ληξούρι. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, ενώ τα μπάζα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στις γωνιές, οι στέγες χωρίς κεραμίδια και οι ρωγμές στους τοίχους "αναπαράγουν" την βοή του σεισμού, που κτύπησε την χερσόνησο της Παλικής.
Σε κάθε περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων.
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες.
Παρά το γεγονός ότι οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στην Κεφαλονιά, η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κεκάτος.
Παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας καταφτάνουν στο νησί καθώς, κράτος και ιδιώτες, προσπαθούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στους σεισμόπληκτους
Οι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, όμως λόγω των μετασεισμών και των νέων κατολισθήσεων που είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, κάνει μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.