"Φωτιά" έπιασαν από τις αρχές Δεκεμβρίου οι βελόνες πλεξίματος γυναικών του Δήμου Θέρμης οι οποίες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρωτοβουλία του υπεύθυνου της πολιτικής προστασίας για την περιοχή, Κώστα Κουγιουμτζίδη, για τη δημιουργία της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης πλεκτής κάλτσας.
Η προσπάθεια έχει κοινωνικό χαρακτήρα καθώς στόχος είναι να συγκεντρωθούν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά και για ιδρύματα της περιοχής. Παράλληλα οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε επαφή με τα γραφεία του βιβλίου Γκίνες, ώστε να γίνει η καταμέτρηση και η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα να συμπεριληφθεί στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ.
Όπως λέει ο κ. Κουγιουμτζίδης στο Μακεδονικό Πρακτορείο, η "συνταγή" του εγχειρήματος περιλαμβάνει πολλή καλή διάθεση, δώδεκα συλλόγους της περιοχής, 58 γυναίκες που πλέκουν καθημερινά τέσσερις με πέντε ώρες αλλά και 450 κουβάρια κόκκινο και λευκό μαλλί, προσφορά του Γεωργίου Κουνιά από την Αθήνα. "Όλοι συναντιόμαστε στο καφέ - αναψυκτήριο που βρίσκεται στο φράγμα της Θέρμης ενώ οι γυναίκες πλέκουν όλες μαζί σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα. Τραγουδούν, συζητούν τα νέα της καθημερινότητας και δηλώνουν ενθουσιασμένες από την προσπάθεια που γίνεται, με σκοπό να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα σε όσους έχουν ανάγκη" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στις αρχές του χειμώνα και οι αρμόδιοι ήρθαν σε επικοινωνία με τα γραφεία του Βιβλίου Γκίνες για να μάθουν τις λεπτομέρειες. "Μας πληροφόρησαν ότι δεν έχει δημιουργηθεί ξανά μια χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα μήκους 25 μέτρων, έτσι αποφασίσαμε να την κατασκευάσουμε" σχολιάζει και διευκρινίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί, θα γίνει η καταμέτρηση, η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση του αποτελέσματος ώστε να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή. Όταν, μάλιστα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια, οι σύλλογοι που ενημερώθηκαν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και οι γυναίκες που άρχισαν να δηλώνουν συμμετοχή.
Τα κιβώτια με το κόκκινο μαλλί είχαν ήδη φτάσει από την Αθήνα και το πλέξιμο ξεκίνησε ενώ τα νέα διαδίδονταν με γρήγορους ρυθμούς και κινητοποίησαν ακόμη πιο πολύ κόσμο. Η Ειρήνη Λουτράδη ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το δικό της κομμάτι, ένα τμήμα της κάλτσας πλάτους 50 εκατοστών και μήκους τριών μέτρων. Όλα τα κομμάτια θα "συναρμολογηθούν" και θα πλεχτούν μεταξύ τους προκειμένου να σχηματίσουν την τεράστια κάλτσα σε εκδήλωση που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο φράγμα της Θέρμης, από τις 11 το πρωί. Στη συνέχεια η κάλτσα θα παραμένει εκεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να φωτογραφηθούν μαζί της και να προσφέρουν ό,τι μπορούν, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για ρουχισμό, είτε για φάρμακα, είτε για οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.
"Με αφετηρία την εκδήλωση του Σαββάτου, που θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (με μουσική, χορούς και εδέσματα), έχουμε προσκαλέσει όλα τα σχολεία να μας επισκεφθούν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνουμε. Παράλληλα ο κόσμος έχει ενημερωθεί από σχετικές διαφημίσεις στο ραδιόφωνο αλλά και από το facebook και ήδη συγκεντρώνονται τα πρώτα τρόφιμα τα οποία διανέμονται σε οικογένειες και ιδρύματα" σχολιάζει ο κ. Κουγιουμτζίδης. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει ότι ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία εκδηλώθηκε από διάφορους συλλόγους, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έσπευσαν να μάθουν περισσότερα. "Μου τηλεφώνησαν άνθρωποι από την Καλαμάτα, την Κόρινθο, τη Σπάρτη,τη Ρόδο και την Κω που ζήτησαν πληροφορίες και θεώρησαν την ιδέα μας φανταστική" προσθέτει.
Από την πλευρά της η κ. Λουτράδη δηλώνει ενθουσιασμένη, σχολιάζει ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν αισθάνονται υπέροχα που πλέκουν όλες μαζί για τον ίδιο σκοπό και γνωστοποιεί ότι του χρόνου θα πλέξουν μια ακόμη μεγαλύτερη κάλτσα, εκατό μέτρων αυτή τη φορά. "Σε λίγο τελειώνουμε και ο κόπος αξίζει με το παραπάνω" λέει και συνιστά σε όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν το φράγμα για να δουν από κοντά την κάλτσα, να πιουν τον καφέ τους, να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν οικογένειες και παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.