Εμφύλιος στη Νάουσα για το πετρέλαιο θέρμανσης του Σόρος

Η προσφορά ποσότητας πετρελαίου για τα σχολεία της Νάουσας, από το δίκτυο ιδρυμάτων και φορέων του μεγαλοεπενδυτή, Τζορτζ Σόρος, ήρθε να ταράξει τα νερά στην κατά τ' άλλα ήσυχη κοινωνία της Νάουσας. Η "Ανοιχτή Κοινωνία" του Soros είναι στην πραγματικότητα ένα πλέγμα φορέων, το οποίο δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 100 χώρες ανά τον κόσμο. Στόχος των "Open Society Foundations", σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα, είναι "να χτίσουν δημοκρατικές κοινωνίες, βασισμένες στην ανοχή του πολιτεύματος, όπου οι κυβερνήσεις τους θα είναι υπεύθυνες για τους πολίτες τους".

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, τα σχολεία στη Νάουσα έκλεισαν εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο είναι ορατός. Παρόλ' αυτά, η δωρεά του μεγιστάνα μεγαλοεπενδυτή έφερε σε ρήξη τη δημοτική αρχή με τους γονείς. Ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός, ο οποίος μίλησε στο news.gr, σχολιάζοντας την άρνηση των γονέων να δεχτούν τη δωρεά, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των συλλόγου γονέων, Μανόλη Γαλίτη, υπουργό Εξωτερικών, καθώς μίλησε για εθνικό ζήτημα αιτιολογώντας την άρνησή του απέναντι στην προσφορά.

"Είναι σκοταδισμός και ανοησία να συμβαίνει όλο αυτό. Αυτή τη στιγμή μας προσφέρονται 20 τόνοι και, με δεδομένο ότι δεν μπορεί η πολιτεία να καλύψει το εύρος των αναγκών μας - χρειαζόμαστε 300 τόνους το χρόνο τουλάχιστον -, εμείς θα τους δεχτούμε. Αν, δηλαδή, η προσφορά ήταν 300 τόνοι, οι γονείς θα δέχονταν την προσφορά;", αναρωτιέται ο δήμαρχος.

Όπως λέει, μάλιστα, η Νάουσα δεν είναι ο μοναδικός δήμος, ο οποίος δέχεται μία τέτοια προσφορά, μετά την Αθήνα, τη Στυλίδα, το Κερατσίνι, το Παγγαίο και άλλους δήμους. Αυτοί οι άνθρωποι, το μόνο που επιθυμούν, είναι να δημιουργούν προβλήματα, ρίχνοντας όλα τα βάρη στο κράτος και στο δήμο. Ας έρθουν στη θέση του δημάρχου να δουν τι γίνεται. Να κάνουν εκείνοι τη δουλειά μας και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις".

Ο κύριος Καραμπατζός σημειώνει ότι το πετρέλαιο του Τζορτζ Σόρος είναι άνευ ανταλλάγματος. "Θα καλύψουμε τις ανάγκες σε 8 έως 12 σχολεία. Σας θυμίζω ότι εγώ ο ίδιος, βλέποντας την κατάσταση, που επικρατεί, απευθύνθηκα στο Open Society, και ζήτησα την προσφορά καυσίμου θέρμανσης λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού. Ως προς τις υπόλοιπες ανάγκες, θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε με τις ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, που μας δίνονται", αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της περιοχής.

Στον αντίποδα, σθεναρή είναι η αντίσταση των γονέων στην προσφορά του Ιδρύματος Σόρος. "Εμείς, σαν γονείς, δεν βλέπουμε καμία δωρεά. Είναι κοροϊδία - οι 9 τόνοι κατ' εμάς και οι 20 κατά το δήμαρχο", λέει ο Μανόλης Γαλίτης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Νάουσας.

Ο κύριος Γαλίτης επισημαίνει ότι "ο δήμαρχος θα πρέπει να στραφεί αλλού και όχι σε χορηγούς τύπου Σόρος".

Τονίζει μάλιστα, ότι οι εννέα τόνοι για 54 σχολεία δεν επαρκούν. "Χρειαζόμαστε γύρω στους 400 τόνους συνολικά για όλο το έτος. Σας επισημαίνω ότι ως επιχορήγηση λαμβάνουμε ετησίως 300.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα καλούμαστε να πληρώσουμε ρεύμα και φθορές. Από εκεί και ύστερα, δεν επαρκεί ούτε ευρώ για την αγορά πετρελαίου".

Ο πρόεδρος των γονέων εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός με την πρωτοβουλία Σόρος. Όπως λέει: "Ηρθε ο Σόρος να το παίξει σωτήρας με 9 τόνους".

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη βάσει Συντάγματος να προμηθεύσει με πετρέλαιο τα σχολεία. "Ας μας πουν ότι είναι ανίκανοι να βάλουν πετρέλαιο και θα φροντίσουμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Αν φτάσουμε στο σημείο να προσκυνήσουμε τον δηλωμένο ανθέλληνα καήκαμε. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στη Μακεδονία. Για εμάς, είναι ηθικό το ζήτημα. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να ξέρει τα κίνητρα, τα οποία κρύβονται πίσω από εταιρείες ή οργανισμούς αυτού του βεληνεκούς. Κανείς από αυτούς δεν έγινε κολοσσός με αγαθοεργίες", συμπληρώνει ο κύριος Γαλίτης.

Και προσθέτει: "Μήπως όμως αυτό θέλει και το ελληνικό Δημόσιο ; Να ψάχνουμε χορηγούς για τα σχολεία μας και οι κρατούντες να τη βγάλουν καθαρή ;". Τονίζει, τέλος, ότι πολλά σχολεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο όριο. "Δεν γίνεται, για παράδειγμα, πρώτα να κόβουν το ρεύμα, μετά να γίνονται ήρωες και να το επανασυνδέουν. Νιώθουμε σαν να προσπαθούν να μας εξαγοράσουν", καταλήγει.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αν το πετρέλαιο του Τζορτζ Σόρος δεν φτάσει στα σχολεία της Νάουσας, επειδή έτσι... θέλουν οι γονείς των μαθητών (!), τα παιδιά θα συνεχίσουν να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες, ή τα εκπαιδευτήρια θα μείνουν κλειστά, λόγω... ψύχους !