Μαίνεται η κακοκαιρία στη Ρόδο

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στο νησί της Ρόδου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με τις αρμόδιες Αρχές, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, με τις τις πυροσβεστικές δυνάμεις επί ποδός. Από τις 15:00 έως και τις 20:00 της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι στις περιοχές Αρχάγγελος, Αφάντου, Φαληράκι και στη Ρόδου - Καλλιθέας και να έχουν ακινητοποιηθεί οχήματα, τους οδηγούς των οποίων σπεύδει να απεγκλωβίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνεχείς αλλά μικρής διάρκειας είναι οι διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου. Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στις 30 οικογένειες που διαμένουν στο νησί της Ψερίμου, το οποίο οι Αρχές θα ζητήσουν αύριο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η βροχή στην Ψέριμο προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Επιχορήγηση 150.000 ευρώ για τη θεομηνία στη Ρόδο

Το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως έκτακτη επιχορήγηση, το ποσό των 150.000 ευρώ για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί της Ρόδου.

Το ποσό θα διατεθεί για την πληρωμή των συνεργείων εργατών που δίνουν μάχη για να ανοίξουν δρόμους και να κάνουν προσωρινές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών στις υδροφόρες, τα σκαπτικά μηχανήματα και όλων των άλλων οχημάτων που χρησιμοποιούνται.

Από αυτό το ποσό επιπλέον θα καλυφθούν και οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η κάλυψη του κόστους των σκαπτικών μηχανημάτων που έχουν επιστρατευθεί.

Έτοιμη για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ψέριμος

Η κακοκαιρία έπληξε σημαντικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα rodiaki.gr, την Ψέριμο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα ο περιφερειακός Σύμβουλος Καλύμνου κ. Κώστας Σταυλάς, ο οποίος μετέβη από την Κάλυμνο επιτόπου με σκάφος, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Η κακοκαιρία προκάλεσε τον τρόμο στις τριάντα περίπου οικογένειες που διαμένουν στο νησί.

Για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί να κηρυχθεί αύριο το νησί της Ψερίμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η βροχή στη Ψέριμο προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν και τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τον όγκο της βροχής.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες σε Κω και Κάλυμνο

Η Κως και η Κάλυμνος βρέθηκαν στη δίνη της καταιγίδας που πλήττει από το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κω, Radioproto, πλυμμήρισαν όλοι οι κεντρικοι δρομοι στην πολη της Κω αλλά και ο επαρχιακος δρόμος του νησιού.

Επίσης, πλημμύρισαν σπίτια και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ σε πολλά αυτοκίνητα προκλήθηκαν σημαντικές φθορές από τη χαλαζόπτωση, που ακολούθησε. Υπήρξαν ακόμη μικρού μεγέθους κατολισθήσεις.

Η ιστοσελίδα kalymniansvoice.com αναφέρει ότι οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στην Κάλυμνο. Σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν...

H κακοκαιρία θα προσεγγίσει και άλλα νησιά όπως η Τήλος, η Σύμη και απαιτείται η μέγιστη προσοχή από τους πολίτες.

Κατεπείγουσα εξέταση για την τραγωδία

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα για την τραγωδία στη Ρόδο, η οποία προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ αγνοείται ακόμα ένας.

Έτσι, για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν, υπήρξε σήμερα παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κ. Μπούτσικου.

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε και πάλι να βρέχει στο νησί της Ρόδου, χωρίς πάντως να έχουν προκληθεί προβλήματα. Ήδη, από χθες το βράδυ οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή ύστερα και από ευρεία σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γρηγοράκου.

Ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό επιρρίπτουν οι συγγενείς των θυμάτων της θεομηνίας στη Ρόδο. Ζητούν εξηγήσεις για όσα συνέβησαν και απορούν πως ήταν δυνατόν να μη βρεθεί κανείς από τις αρχές να κλείσει το δρόμο πριν την τραγωδία.

Ο αδερφός και ο θείος μίας εκ των θυμάτων έφτασαν στο νησί να παραλάβουν τη σωρό της. Το πρώτο μέρος που επισκέφθηκαν ήταν η γέφυρα της Κρεμαστής όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό.