Στο κέντρο του Ηρακλείου οι αγρότες για το φόρο στα κτήματα

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες που ξεκίνησαν το πρωί από όλη την Κρήτη με προορισμό το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιείται η κινητοποίησή τους. Μετά τις 09.00 έκλεισε η λεωφόρος 62 Μαρτύρων, καθώς στο Ηράκλειο άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι αγρότες.

Από το Τυμπάκι ήρθαν στο Ηράκλειο αγρότες με έξι λεωφορεία που έχουν επιστρατευτεί για το σκοπό. Παράλληλα, με τα ΙΧ τους καταφθάνουν αγρότες από τα Χανιά και το Λασίθι. Επίσης μεγάλο κονβόι αναμένεται από την Ιεράπετρα και από τη Βιάννο, ενώ σημαντική προβλέπεται να είναι η συμμετοχή και των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού Ρεθύμνης. Ειδικότερα από το Αμάρι, εκτός από τα φορτηγά προγραμματίζεται να ξεκινήσουν και τρία λεωφορεία. "Μπροστάρης" στον αγώνα είναι ο διεθνούς φήμης παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης, από τη Γαλιά, ο οποίος και ο ίδιος θίγεται από το μέτρο της φορολόγησης της αγροτικής περιουσίας, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Η προσυγκέντρωση έγινε στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ και ακολούθησε πορεία ως την πλατεία Ελευθερίας, όπου και θα συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες. Στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων η ουρά των οχημάτων αγγίζει το 1,5 χλμ., ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ, Γ. Ντισπυράκη, στη Μεσσαρά, η αρχή της πορείας βρισκόταν στην Αγία Βαρβάρα και το τέλος της στις Μοίρες!

Περίπου στις 14.00 εκτιμάται ότι θα έχει συγκεντρωθεί ο κόσμος στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι η πλατεία ... θα χωρέσει τη "λαοθάλασσα"!

Το "παρών" στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ έδωσαν ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αριστείδης Μπολάκης, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Αν.Στρατάκης, κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης σκοπεύουν να καταθέσουν στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη το ψήφισμα τους, μαζί με δεκάδες ακόμα ψηφίσματα φορέων όλης της Κρήτης που συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις τους. Θα ζητήσουν μάλιστα να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Οι αγρότες σχεδιάζουν, επίσης, να μεταβούν στην Αθήνα τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ στο δικαστικό μέγαρο θα βρίσκονται οι 92 αγρότες που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατάληψη στον αερολιμένα Ηρακλείου το 2009. Έτσι, εκτός του ζητήματος της μη φορολόγησης της αγροτικής γης, οι αγρότες θέτουν επίσης αίτημα για την αποποινικοποίηση του συνδικαλισμού.