Την ανάγκη να κινηθεί ο μηχανισμός ελέγχου "του τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων που παράγουν, διαχειρίζονται και διακινούν επικίνδυνα και τοξικά υλικά και απόβλητα από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες, τις Τελωνειακές Αρχές, τη ΔΙΕΤΑ κ.α." υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) - κλιμάκιο Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα διαρροής φορτίων μεταλλευμάτων.
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι πράγματι στην Ο.Λ.Θ. ΑΕ δεν αποθηκεύονται ούτε επεξεργάζονται και συσκευάζονται τέτοιου είδους επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και υπογραμμίζει ότι η διακίνησή τους γίνεται με τήρηση του κώδικα ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο σχολιάζει ότι "μπορεί να είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο, η περιβαλλοντική νομοθεσία και ο κώδικας ασφάλειας για τη διαχείριση επικινδύνων και τοξικών ουσιών και αποβλήτων", ωστόσο, όπως προσθέτει, "υπολείπεται το σύστημα ελέγχου περί την τήρησή του και την επιβολή ποινών για την καταστρατήγησή του".
"Η επικέντρωση της συζήτησης στο κομμάτι της «φόρτωσης» στο πλοίο, δεν αναδεικνύει το συνολικό και πραγματικό πρόβλημα, που είναι ο έλεγχος για την πλήρη τήρηση των κανόνων ασφαλείας από την παραγωγή και καθ' όλη την αλυσίδα συσκευασίας αποθήκευσης και μεταφοράς (χερσαία - σιδηροδρομική και θαλάσσια) τέτοιων και αντίστοιχων φορτίων καθώς επίσης και στις «διατυπώσεις» τις σχετικές με την πιστοποίηση, την σήμανση και την έκδοση συνοδευτικών εγγράφων", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.