Νέα δικογραφία, εκτός αυτής για την εμπρηστική επίθεση του Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, ολοκληρώνεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε το βάρος της διερεύνησης των περισσότερων υποθέσεων που σχετίζονται με τα επεισόδια στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", κατηγορούμενοι φέρονται κάτοικοι του χωριού- και μάλιστα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί ύπαρξης καταγεγραμμένης συνομιλίας υπόπτου με τον βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, που διαψεύδεται όμως κατηγορηματικά από τις αρμόδιες αρχές με τη φράση "δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο", ενώ καμία τέτοια συνομιλία δεν έχει περιληφθεί στη δικογραφία που σχηματίζει η Ασφάλεια.
Στη δικογραφία των 3.000 σελίδων περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στη λίστα των "υπόπτων" ορισμένοι εκ των επικεφαλής του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Βασικός ύποπτος για την Αστυνομία είναι ο Τ.Π. ο οποίος χαρακτηρίζεται "ιθύνων νους" εγκληματικής οργάνωσης και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.
Το κατηγορητήριο των αστυνομικών Αρχών έχει εξοργίσει τους κατοίκους οι οποίοι φωνάζουν πως δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αντίδρασή τους. Μέσω των συνηγόρων τους υποστηρίζουν πως δεν ευσταθεί καμία κατηγορία και πως οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από το Μάιο δεν προσφέρουν τίποτα. "Πρόκειται για δικογραφία τραβηγμένη από τα μαλλιά", λέει στα "Νέα" ο Τ.Π., "μια ολόκληρη κοινωνία κρίνεται επειδή διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης".
Στην έκθεση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη δικογραφία, που αναμένεται να παραδοθεί εντός των ημερών στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, περιλαμβάνονται διάφορα περιστατικά με πρώτο τη σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στο Λάκκο Καρατζά. Είχε τότε τραυματιστεί από σκάγια αστυνομικός των ΜΑΤ και το επεισόδιο αποτέλεσε την αφορμή για την Αστυνομία να μπλοκάρει τα τηλέφωνα κατοίκων οι οποίοι πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις στην περιοχή.
Η δικογραφία σχηματίστηκε με βάση τις συνομιλίες περίπου 15 κατοίκων σε διάστημα 2 μηνών. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, εμπρησμοί, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες φθορές είναι μεταξύ των βασικών κατηγοριών της Αστυνομίας.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης τρεις εμπρησμοί αυτοκινήτων, η καταστροφή του καταστήματος της προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Ιερισσού, μέχρι και η βύθιση δύο βαρκών που αναφέρεται ότι τρυπήθηκαν με σκοπό να βουλιάξουν.
Στο αστυνομικό κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 28 άτομα, κάτοικοι της Ιερισσού οι 22, και αυτή τη φορά και τέσσερις αντιεξουσιαστές που συχνά διαδηλώνουν στο πλευρό των κατοίκων. Οι κάτοικοι είναι ψαράδες, υλοτόμοι, οικοδόμοι και εργάτες που δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση εξάρτησης με οποιοδήποτε κόμμα, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αστυνομικές αρχές που διενεργούν εδώ και καιρό έρευνες για τα επεισόδια στη Χαλκιδική.
Από τους 28 "υπόπτους" ορισμένοι είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη δικογραφία που αφορά την επίθεση του Φεβρουαρίου ενώ ο ένας έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του. "Δεν πρόκειται για κακοποιούς, είναι κάτοικοι που δηλώνουν λανθασμένα την αντίδρασή τους. Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη", υποστηρίζουν αστυνομικοί οι οποίοι ασχολήθηκαν με την έρευνα των υποθέσεων.
Οι φερόμενοι ως "ύποπτοι" έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα στην Ασφάλεια αρνούμενοι οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί. Μόνο ο Τ.Π. έχει ζητήσει πρόσθετη προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης και όχι στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί του αποδίδουν "καθοδηγητική ικανότητα" και τον χαρακτηρίζουν "ηγετική φυσιογνωμία". Χρησιμοποιούν ως επιβαρυντικές συνομιλίες που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας στις οποίες όμως δεν προκύπτει ότι δίνονται εντολές για επιθέσεις. "Είναι συνδυαστικά τα συμπεράσματα από τη στάση των εμπλεκομένων", αναφέρεται από τις αστυνομικές Αρχές.