"Φρένο" στη διαρροή εγκεφάλων από το νομό Θεσσαλονίκης προς τις αγορές του εξωτερικού, φιλοδοξεί να βάλει, στο μέτρο που τού αναλογεί, το σχέδιο δράσης, που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη "Θεσσαλονίκη Ευφυής Πόλη", στο πλαίσιο των ΤΟΠΣΑ.
Το έργο δίνει σε 120 νέους επιστήμονες και πτυχιούχους ανέργους τη δυνατότητα είτε να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους σε εταιρείες της περιοχής είτε και να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, σε τομείς αιχμής, όπως η πληροφορική, η βιοτεχνολογία και η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος. Απώτερος στόχος; Η συγκράτηση δεκάδων νέων επιστημόνων στην πόλη, κόντρα στην κρίση.
17 επιχειρησιακά σχέδια νέων επιστημόνων και ανέργων με πτυχίο
Ήδη, μέσα σε ένα τρίμηνο, εκπονήθηκαν -στο πλαίσιο αυτό- 17 επιχειρησιακά σχέδια (business plan), μεταξύ των οποίων και ένα για τη δημιουργία εξειδικευμένου τουριστικού γραφείου για τουρισμό Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, άλλοι επτά επιστήμονες τοποθετήθηκαν σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας, ενώ περίπου 25 παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης ή απασχολούνται σε θέσεις μη εξαρτημένης εργασίας.
"Ξέρουμε ότι είναι σαν να βάζουμε ιωδιούχο διάλυμα σε έγκαυμα τρίτου βαθμού. Η ανεργία των νέων, και των πτυχιούχων, είναι πολύ μεγάλη [...]”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε ότι, παρόλα αυτά, ο δήμος προσπαθεί να αντλήσει κάποια κεφάλαια από διάφορα προγράμματα για να δώσει δυνατότητες στους νέους.
Συμπλήρωσε, ότι μέχρι σήμερα, τα προγράμματα απασχόλησης σχεδιάζονταν κυρίως σε εθνικό, κεντρικό επίπεδο και γι' αυτό το αποτέλεσμα ήταν συχνά πενιχρό, καθώς οι διάφορες περιφέρειες της χώρας δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Αυτό αλλάζει με προγράμματα όπως το σχέδιο δράσης "Τοπική Πλατφόρμα για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα Νέων Επιστημόνων στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη", στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη "Θεσσαλονίκη Ευφυής πόλη".
Ζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο Λεωνίδας Φάκας από το ΚΕΚ ΙDEA, που είναι ο συντονιστής του προγράμματος, επισήμανε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επίσης 1200 συμβουλευτικές συνεδρίες με τους συμμετέχοντες, ενώ πλέον αναζητούνται και νέα χρηματοδοτικά-επιχειρηματικά εργαλεία, π.χ., από το υπουργείο Απασχόλησης, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με την Ιωάννα Σβήρκου, διευθύντρια διοίκησης του ΚΕΚ ΙDEA, συμπληρωτικά, σε τέσσερις εκ των ωφελούμενων, θα δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούν ξένες αγορές, προκειμένου να δουν πώς λειτουργούν στην πράξη επιχειρήσεις αντίστοιχες με τις δικές τους.
Μακροχρόνια χωρίς δουλειά 7 στους 10 άνεργους πτυχιούχους
Βάσει έρευνας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο νομό, στη χωρική ενότητα του έργου (ήτοι στο κεντροανατολικό τμήμα του Πολεδομικού Συγκροτήματος -δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς- και στην Ανατολική Περιαστική Ζώνη, στις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας και Θέρμης), προκύπτει το εξής: για τους νέους επιστήμονες/άνεργους πτυχιούχους, το ποσοστό ανεργίας είναι 27,8% και η μακροχρόνια ανεργία 17,7%. Εν ολίγοις, σχεδόν επτά στους 10 άνεργους πτυχιούχους είναι μακροχρόνιοι άνεργοι. Στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 η ανεργία είναι 39%.
Διημερίδα με θέμα τα αποτελέσματα του έργου (που τυπικά ξεκίνησε τον Ιανουάριο, αλλά ουσιαστικά τον Ιούνιο, με την επιλογή των δικαιούχων), θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στην αίθουσα του δημαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.