Οι Κινέζοι της Θεσσαλονίκης εορτάζουν δεόντως το έτος του Πετεινού (2017)
Και οι μυρωδάτοι καπνοί να ανεβαίνουν στον ουρανό, να εξευμενίσουν τις ύψιστες δυνάμεις... Πανσέτες και σουβλάκια μπαίνουν στη φωτιά! Τι έγινε; Ήρθε η Τσικνοπέμπτη νωρίτερα; Όχι, είναι η Τσικνο-πρωτοχρονιά και οι Κινέζοι της Θεσσαλονίκης την εορτάζουν δεόντως στην China Town της συμπρωτεύουσας.
Σήμερα ξεκινά για τους Κινέζους το 2017, δηλαδή το έτος του Πετεινού!
Και η περιοχή της Αισώπου δίπλα από τα Δικαστήρια), επιλέχθηκε από κινεζική κοινότητα των 2.300 ατόμων για να γιορταστεί παραδοσιακά η έλευση του Έτους του Πετεινού.
Μη σας μπερδέψει η τσίκνα στην ατμόσφαιρα, άλλωστε η Τσικνοπέμπτη απέχει πολύ λίγο.
Οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί από κοινού από την κινεζική κοινότητα, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ- Helexpo.
«Κανονικά οι άνθρωποι γιορτάζουν στα σπίτια. Όπως οι Έλληνες, με φαγητό και όλη την οικογένεια μαζεμένη, τίποτε άλλο. Όμως, εμείς θέλουμε να κάνουμε μία γιορτή, που να συμμετέχουν όλοι. Απλά θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τους Έλληνες που ζουν εδώ, να γίνουμε περισσότερο φίλοι», δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ, ο οποίος διατηρεί πρακτορείο ταξιδίων.
Το Σάββατο από νωρίς, γύρω στις 10 το πρωί, θα στηθούν στους δρόμους της China Town έξι μεγάλες ψησταριές, όπου θα ψήνονται παραδοσιακά σουβλάκια και πανσέτες, για να προσφερθούν στον κόσμο, ο οποίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση να γιορτάσει μαζί με την κοινότητα την έλευση του 2017. «Θα προσφέρουμε βέβαια και εδέσματα της κινεζικής κουζίνας, όπως τα ραβιόλια Dumplings και τηγανητό ρύζι και μακαρόνια» διευκρίνισε ο κ. Λι, γνωστοποιώντας ότι πέρυσι, που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε το «άνοιγμα» της γιορτής στους Θεσσαλονικείς, πέρασαν από την Αισώπου περισσότερα από 3.000 άτομα.
Η περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, έχει στολιστεί με σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας, καθώς και με τα γνωστά κόκκινα φαναράκια, τα οποία όπως ανέφερε ο κ.Λι «συμβολίζουν την καλή τύχη, όπως και το κόκκινο χρώμα γενικά».
Τη μουσική επένδυση της γιορτής στην κοινότητα, που θα ολοκληρωθεί μετά τις 4 το απόγευμα, θα αναλάβει ελληνική μπάντα με τύμπανα αλλά και dj, ενώ στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων θα γίνει παρέλαση Κινέζικων δράκων και επίδειξη Κουνγκ– Φου.
Αντίστοιχα δρώμενα έχουν προγραμματιστεί και σε άλλα σημεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που σχεδίασαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο και της ανακήρυξης του 2017 ως Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας- Κίνας, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί από στην Πλατεία ΧΑΝΘ, όπου η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Κίνας και θα γίνει έπαρση των δύο σημαιών, ενώ θα αποκαλυφθεί και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Από τη 1 έως τις 3 μ.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για το 2ο Ελληνοκινεζικό forum, παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη και του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψηνάκη.
Από τις 4 έως τις 6 στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η τελετή λήξης με παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ - Φου και μουσική εκδήλωση.