Το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου κατασκευάστηκε από τη φλόγα μιας δασκάλας
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που έκανε την εμφάνισή του στο Γιαννιτσοχώρι της Ορεινής Ηλείας το Κέντρο Νέων του χωριού φέρνοντας μαζί του μια κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση!
Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι, το Γιαννιτσοχώρι Ηλείας. Στο νοτιότερο σημείο του Δήμου Ζαχάρως βρίσκεται το χωριό Γιαννιτσοχώρι με πληθυσμό 400 περίπου κατοίκων και κύρια ασχολία τις αγροτουριστικές δραστηριότητες.
Η καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου, αμμώδης παραλία του και το πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο που θα ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Αποτελεί ορμητήριο για περιηγήσεις και τουριστικές επισκέψεις στους καταρράκτες της Νέδα (Στόμιο), στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στα Ολύμπια, στο ναό της Δήμητρας (Λέπρεο), στο ναό της Αθηνάς (Πρασιδάκι).Σε αυτό το πανέμορφο αλλά απομακρυσμένο Γιαννιτσοχώρι, με τη μαγική παραλία και τα γραφικά στενά, εδώ και έναν χρόνο συντελείται μια μικρή κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση!
Χάρη στη φλόγα μιας νεαρής δασκάλας από τον Ιούλιο του 2015 τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν βρει ένα μέρος και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αφουγκράζονται τις επιθυμίες τους, τα ενδιαφέροντά τους και τη δίψα τους για πολύπλευρη μάθηση. Το αξιόλογο αυτό εγχείρημα ανέλαβε και υλοποιεί με αστείρευτη διάθεση, ακλόνητη πίστη και έντονο πάθος, η Καλαματιανή δασκάλα στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, Μαρία – Κυριακή Καραγγελή, που εκπλήσσει ευχάριστα την τοπική κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα, καθώς δημιουργεί και καινοτομεί με το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου.
Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού
Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο στο νότιο άκρο του νομού Ηλείας. Είναι δυναμικότητας περίπου 50 μαθητών και συστεγάζεται με το νηπιαγωγείου του χωριού μας στο οποίο φοιτούν κάθε χρόνο περίπου 20 νήπια! Το βασικό μειονέκτημα του σχολείου είναι πως στερείται εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Οι μαθητές είχαν περιορισμένες διεξόδους για νέα ερεθίσματα μέχρι τη δημιουργία του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου οπότε και προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά και τους νέους πληθώρα νέων, πρωτότυπων και άκρως επιμορφωτικών ερεθισμάτων. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας και να αναδυθούν τα ταλέντα και οι κλίσεις τους και να βρεθεί πρόσφορο έδαφος να ανθίσει η δημιουργικότητα και η φαντασία των νέων της επαρχίας!
Η δασκάλα του σχολείου και εμπνεύστρια του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου
Η Μαρία - Κυριακή Καραγγελή είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου με καταγωγή από την Καλαμάτα. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις επιστήμες αγωγής και η δημιουργός του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου το οποίο είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνάς της πάνω στην Καινοτομία στην Εκπαίδευση. Από τον Ιούλιο του 2015 έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια από ομάδες εθελοντών εκπαιδευτών ώστε να προσφερθούν στα παιδιά του Γιαννιτσοχωρίου ευκαιρίες για δράσεις και νέα ερεθίσματα. Όλα αυτά πολύ προσεκτικά επιλεγμένα με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.
Η ιδρύτρια του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου και δασκάλα του χωριού θεωρεί πως είναι χρέος να κάνει ότι είναι καλύτερο για να δοθούν στα παιδιά όλα τα χρήσιμα πνευματικά εφόδια για τη ζωή τους. Όσο δύσκολες και να είναι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ταράζουμε τα λιμνάζοντα νερά και να μην παρασυρόμαστε από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.
Πώς γεννιέται η ιδέα...
Η κ. Καραγγελή δηλώνει στο patrisnews.com πως η ιδέα δημιουργίας του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου γεννήθηκε από το γράμμα ενός μαθητή της:
Μας λέει χαρακτηριστικά:
«Μερικές φορές η ζωή παίζει απίστευτα παιχνίδια και συμβαίνουν φοβερές συμπτώσεις που επιβεβαιώνουν πως οι μαθητές είναι οι καλύτεροι δάσκαλοί μας!
Πριν 2 χρόνια, όταν δίδασκα στη Β' Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσοχωρίου, διάβασα μια έκθεση ενός μαθητή μου και θυμάμαι πως μου έκανε απίστευτη εντύπωση. Περνώντας ο καιρός, το κείμενο αυτό έμεινε μια μακρινή ανάμνηση η οποία όμως με είχε γεμίσει προβληματισμούς...
Όταν ανακοίνωσα στη μητέρα του συγκεκριμένου μαθητή μου πως σκέφτομαι να ζωντανέψω το Κτίριο του Κοινοτικού Γραφείου με δράσεις, μου είπε με έκπληξη πως αυτό το είχε γράψει ο Βασιλάκης στην εκθεσούλα του, στη Β' Δημοτικού. Η συγκίνησή μου δεν περιγράφεται μιας και σήμερα βρήκε και μου έφερε το τετράδιο... Διάβασα την εκθεσούλα και ένιωσα απεριόριστη ευτυχία... Τα όνειρα του μικρού μου μαθητή ενώθηκαν με τις προσδοκίες μου με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου!
Παρακάτω ακολουθεί το ακριβές κείμενο που έγραψε ο μικρός μαθητής:
«Το δικό μου γράμμα στον Δήμαρχο»
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
σας γράφω αυτό το γράμμα γιατί θα ήθελα να σας παρακαλέσω για κάτι. Με λένε Βασίλη, είμαι 8 χρονών και μένω στο Γιαννιτσοχώρι. Στο χωριό έχουμε το κτίριο που ήταν παλιά το Κοινοτικό Γραφείο και τώρα έχει πολλές αίθουσες άδειες. Εάν μπορείτε να μας βοηθήσετε κάποιες μέρες της εβδομάδας να έρχονται να μας μαθαίνουν διάφορα πράγματα, όπως ζωγραφική, υπολογιστές και άλλα πολλά.
Ελπίζω πως με τη βοήθειά σας κάτι θα γίνει. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση,
Β. Λ.
Η έναρξη υλοποίησης της ιδέας
Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται την Άνοιξη του 2015. Αρχικά, έγινε η πρόσκληση των εθελοντών, δημιουργήθηκαν τα τμήματα και στις 2 Ιουλίου του 2015 ιδρύθηκε το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, ίσως η πρώτη ολοκληρωμένη κοινωνική δομή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην Ηλεία, αφού προσφέρει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει μαθήματα Γαλλικών, εργαστήρι Μουσικής με μαθήματα κιθάρας και μπουζουκιού, μαθήματα σκακιού, χορό, προβολές παιδικών ταινιών, κ.ά. Παράλληλα συμμετέχει και σε κοινωνικές δράσεις όπως τα τρόφιμα σε αναμονή, η συλλογή από καπάκια σε συνεργασία με τους Ηλειοτέχνες, ενώ στόχος είναι η διεύρυνση αυτών των δράσεων και η εξάπλωση της ιδέας και σε άλλα χωριά. Η ανταπόκριση είναι αξιοσημείωτη, αφού έχουν εγγραφεί πάνω από 100 παιδιά!
Το ΚΝΓ είναι μια ένωση προσώπων με κοινό στόχο την προσφορά ευκαιριών για γνώσεις και νέα ερεθίσματα στους νέους της επαρχίας. Είναι μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα χωριά μας και να γίνουν οι νέοι πιο ευτυχισμένοι. Η κ. Καραγγελή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΚΝΓ είναι για μένα το σύνολο των σκέψεων, των γνώσεων και των ιδανικών από τη σκοπιά μιας εκπαιδευτικού. Είναι το όνειρο ζωής και το ιδανικό που μπορεί να ζήσει κάποιος. Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που υπερήφανα υπηρετώ δεν είναι για μένα ένα κοπιαστικό επάγγελμα. Αντίθετα, θεωρώ πως αποτελεί ένα δώρο και μια ευλογία που κατάφερε να με βελτιώσει ως άνθρωπο και να ξυπνήσει μέσα μου όλα τα θετικά μου συναισθήματα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη συναναστροφή με τα μικρά παιδιά. Δουλεύοντας ως δασκάλα σε σχολεία της επαρχίας τα τελευταία 10 χρόνια, διαπίστωσα πως τα παιδιά στερούνταν ερεθισμάτων με αποτέλεσμα να θεωρούν πως η επαρχία είναι τιμωρία και πως τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσουν. Είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και χτίζουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Είναι ένα εγχείρημα στήριξης όλης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να βοηθήσουμε καταρχάς τα παιδάκια που το έχουν ανάγκη, τους γονείς, τους επαγγελματίες και γενικότερα όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Είμαστε μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών που προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις γνώσεις μας και προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις δράσεις με στόχο το κοινό καλό».
Πηγή: patrisnews.com