Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει πλέον η κατάσταση στην Μυτιλήνη όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών με την αστυνομία είναι καθημερινές ενώ πλέον δεν λείπουν και οι επιθέσεις εναντίον Σύρων προσφύγων από μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και από ντόπιους.
Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, στους δημόσιους χώρους της, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.
Μάλιστα, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι δυο ανήλικοι ηλικίας 17 ετών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης!
Αρχικά, οι δυο ανήλικοι έριξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Σύρος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμεναν στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα χωρίς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.
Νωρίς το πρωί οι δυο νεαροί συνελήφθησαν και - σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησαν τις πράξεις τους. Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις.
Εν τω μεταξύ, το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.
Πεδίον μάχης το λιμάνι
Από το πρωί γίνονται μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.
Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.
Επίσης, νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.