Εκρηκτική η κατάσταση με τους μετανάστες στην Κω (φωτό και βίντεο)

Μπαρούτι μυρίζει πλέον η ατμόσφαιρα στο άλλοτε ειδυλλιακό και ήσυχο νησί της Κω, που τον τελευταίο μήνα “βουλιάζει¨ κυριολεκτικά από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί.  Μία μέρα μετά το σάλο για τον αστυνομικό της Κω που βιντεοσκοπήθηκε να χαστουκίζει μετανάστες κραδαίνοντας μαχαίρι, επεισόδια ξέσπασαν και σήμερα, Τρίτη,στο στάδιο του νησιού.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του Associated Press, ξέσπασαν καυγάδες ανάμεσα στους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν μεταφερθεί στο στάδιο - στο οποίο ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο - μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιωτικών εγγράφων και να αποχωρήσουν για την Αθήνα. Τα επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι, όταν περίπου 1500 μετανάστες και πρόσφυγες αρνήθηκαν να μπουν στο στάδιο Ανταγόρας, κάνοντας διαμαρτυρία κατά μήκος της παραλιακής οδού της Βασιλέως Γεωργίου και εμποδίζοντας τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή, με αίτημα την άμεση αποχώρησή τους από το νησί. Μάλιστα, σε βίντεο που τράβηξε περαστικός,  φαίνονται οι μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα. 

Φτάνοντας στο στάδιο, αρνήθηκαν να μπουν μέσα. Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε με τους αστυνομικούς να κυνηγούν και να ψεκάζουν τους πρόσφυγες με πυροσβεστήρες, που έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ανάμεσα τους, εκατοντάδες γυναικόπεδα που προσπαθούσαν να προστατευτούν από το ποδοπάτημα και το χάος. 

Δύο διμοιρίες ΜΑΤ έφτασαν το βράδυ από την Αθήνα στην Κω, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς το πρωί η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί με ταχύτατο ρυθμό, φάνηκε ότι ξέφευγε από τον έλεγχο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kostoday.com, ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης,  σε μια δραματική δήλωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προειδοποιώντας μάλιστα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

Σύροι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από μια γυναίκα που κρατά αγκαλιά το μωρό της...

 Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για εξέγερση ανθρώπων που δεν μπορούν να τους ελέγξουν σημειώνοντας ότι στο νησί έχει καταλυθεί κάθε έννοια έννομης τάξης και γιαυτό στο νησί μεταβαίνουν σήμερα δύο διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, μετά από επικοινωνία που είχε με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τουλάχιστον 250 αστυνομικούς σε πρώτη φάση, και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται καθημερινά τεράστιο αριθμό προσφύγων.