Σκληρή μάχη με χρόνο και κύματα για τη διάσωση του Norman Atlantic

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.  Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Μεγάλος αριθμός πλοίων αλλά και ελικοπτέρων παραμένουν κοντά στο πλοίο, σε μια προσπάθεια να διασωθούν με ασφάλεια όλοι οι επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic που από το πρωί της Κυριακής φλέγεται ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corierre Della Serra, ένας άνδρας πνίγηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης, πληροφορίες που αργότερα επιβεβαιώθηκαν και από τις ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Λαγκαδιανό, ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στη "γλίστρα" διάσωσης επιβατών, ενώ μία γυναίκα που επίσης είχε εγκλωβιστεί στο ίδιο σημείο διεσώθη και μεταφέρθηκε στο Μπρίντιζι.

Οι πρώτες φωτογραφίες του φλεγόμενου πλοίου

Δείτε εδώ live πού βρίσκεται το πλοίο κάθε στιγμή.

Το καράβι είναι εδώ και ώρες ακυβέρνητο και οι δυνατοί άνεμοι άνω των 7 μποφόρ το παρασέρνουν προς ανεξέλεγκτες πορείες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των ελληνικών αρχών, υπάρχουν πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες για την ώρα για δυο αγνοούμενους (πιθανότατα έχουν πέσει στη θάλασσα) και δυο εγκλωβισμένους στο φλεγόμενο χώρο του πλοίου.

Παραπλέοντα πλοία που κλήθηκαν να συνδράμουν έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το Norman Atlantic σε μια προσπάθεια να κάνουν ένα είδος "κυματοθραύστη" που θα επιτρέψει να απομακρυνθούν όσο περισσότεροι επιβάτες γίνεται, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ήδη 156 επιβάτες έχουν διασωθεί. Από αυτούς, 39 βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο "Aby Jeanette", 51 στο επιβατηγό πλοίο "Cruise Europa" και 49, εκ των οποίων 25 Έλληνες, στο πλοίο "Spirit of Piraeus". Eπίσης, 9 ακόμα άτομα έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε, ενώ ένα ακομα άτομο βρίσκεται σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με κατεύθυνση το λιμάνι του Μπρίντιζι.

Η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων διασωθέντων:

ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΣΤΟ  “SPIRIT OF PIRΑEUS”:

  1. Πατούνας Νίκος
  2. Πατούνα Αλεξάνδρα
  3. Πατούνας Γιάννης
  4. Βραβορίτη  Ματίνα
  5. Τουζλούδης Γεώργιος
  6. Νάνος Βασίλης
  7. Τσαντακίδης Φώτιος
  8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
  9. Κενανίδης Μάκης
  10. Τσούκις Ευάγγελος
  11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία
  12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
  13. Καλογεράκης Ιωάννης
  14. Μαυραγάνης Βασίλειος
  15. Σταμπολίτης Σωτήριος
  16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
  17. Ευτηριάδης  Νικόλαος
  18. Μέσκας Μιχαήλ
  19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας
  20. Σούφης Παναγιώτης
  21. Τσόνας Αθανάσιος
  22. Τσόνας Δημήτριος
  23. Τσόνας Σεβαστιανός
  24. Μάμιλλος Πετράκης
  25. Φερμαντζής  Αθανάσιος

ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ LECCE:

  1. Μπονάρου Μαρία
  2. Ταβριζέλου Βασιλική
  3. Κεραμά Νεφέλη

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όπου πλέει το ιταλικό επιβατηγό πλοίο, τα 6 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων ιταλικών αρχών για τη διάσωση των επιβαινόντων στο ιταλικό φορτηγό πλοίο έχουν μετασταθμεύσει στην Κέρκυρα και στο Άκτιο.

Στο νησί αναμένεται να καταφθάσει άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ της περιοχής που βρίσκεται το πλοίο ίπταται αεροσκάφος C-130.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι πάνω στο Norman Atlantic είναι 5 βυτιοφόρα που μεταφέρουν λάδι! 

Πάντως πλοίαρχοι και άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι η έντονη κακοκαιρία ίσως αναγκάσει τα σωστικά συνεργεία να διασώσουν τους επιβάτες αφότου αυτοί έχουν πέσει στο νερό.

Συνεχής είναι η ενημέρωση που λαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς για το θέμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ιταλό ομόλογο του, Ματέο Ρέντσι. Η Ιταλία έχει πλέον αναλάβει τον συντονισμό των διασωστικών επιχειρήσεων.

Το tweet του Ματέο Ρέντσι για το Norman Atlantic

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.