Όχι μόνο Έλληνες, αλλά και Γερμανοί και Κινέζοι (!) δημοσιογράφοι βρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Αμφίπολη, με την προσδοκία ότι θα άκουγαν "κάτι καλό" και "μια μεγάλη είδηση" από τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα.
Αν και η κυρία Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι τυπικά πλέον ανασκαφή δεν εκτελείται στην Αμφίπολη (ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη), ο κ. Τασούλας συνέστησε και πάλι υπομονή για να αποκαλυφθούν τα υπόλοιπα μυστικά του τύμβου.
Η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη της συνέντευξης Τύπου Τασούλα αφορούσε την "ανίχνευση στα επιστύλια του τάφου «εντυπωσιακών αχνών παραστάσεων με ανθρώπινες απεικονίσεις", οι οποίες, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, μένει να αναδειχθούν σιγά σιγά από τους συντηρητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Για το όνομα του νεκρού, η κυρία Μενδώνη έριξε τον πήχη: "Οι ανθρωπολόγοι μπορούν να πουν αμέσως για το φύλο, να πουν εύκολα αλλά λίγο αργότερα τι έτρωγε, ενδεχομένως να πουν και πόσων χρόνων ήταν ο νεκρός", όμως "η ταυτότητα, το όνομα δηλαδή του νεκρού ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ...".
Συνεπώς, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου και όσο οι ημέρες περνάνε και δεν υπάρχει κάποια νεότερη διαφορετική πληροφόρηση, μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ εάν ο νεκρός ήταν ο Κάσσανδρος, ο Ηφαιστίωνας, ο γιος του Αλέξανδρου ή κάποιος από την οικογένεια των Μακεδόνων βασιλέων.
Ενδεχομένως, αν βεβαιωθεί ότι πρόκειται για γυναίκα, να καταλήξουν, και πάλι με επιφύλαξη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, ότι μπορεί να ανήκει στην Ολυμπιάδα ή και τη Ρωξάνη.
Σε ό,τι αφορά το DNA, πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να γίνει απόπειρα λήψης γενετικού υλικού θα πρέπει τα οστά του σκελετού της Αμφίπολης να είναι σε κατάσταση που να μπορεί να ληφθεί δείγμα κι αυτό δεν είναι σίγουρο κι είναι επίσης πιθανό οι κατά καιρούς τυμβωρύχοι να άφησαν και το δικό τους και να θολώσουν τη διαδικασία.
Αν πάντως η εξέταση DNA τελικά ολοκληρωθεί, για να διαπιστωθεί εάν ο νεκρός σχετίζεται με τον βασιλιά των Μακεδόνων, Φίλιππο, θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με γενετικό υλικό από τους ευρεθέντες σκελετούς της Βεργίνας.