Η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.
Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Κώστα Τασούλα στις 11:00 του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου θα επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα της Αμφίπολης, ως πολιτιστικό μνημείο της χώρας, όπως προδίδουν και οι δηλώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη.
Το υπουργείο πιθανότατα θα ακολουθήσει τη διαδικασία και τους χρόνους της Βεργίνας, διότι θέλει να "πατήσει" με σιγουριά.
"Τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, θα ήταν τεράστιο σφάλμα να γίνουν απερίσκεπτα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας", δήλωσε, άλλωστε, το απόγευμα της Πέμπτης η Λίνα Μενδώνη.
"Τα πράγματα δεν είναι απλά. Στην ουσία έχουμε ένα μνημείο κι ένα περιβάλλον το οποίο ερευνάται. Για να γίνει ανάδειξη θα πρέπει να έχει τελειώσει η έρευνα, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία. Να θυμίσω αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τη Μεγάλη Τούμπα το 1977 και τελικά ο τύμβος της Βεργίνας, έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα, απεδόθη το 2001", υπογράμμισε επίσης η κυρία Μενδώνη και εν πολλοίς, εκφράζει και την άποψη του ίδιου του υπουργού.
Ανάμεσα στα πράγματα που περιμένει κανείς από τον Κώστα Τασούλα, είναι να ανακοινώσει την ομάδα των ανθρωπολόγων που θα εξετάσουν τον σκελετό του νεκρού. "Ο υπουργός είπε ότι θα είναι Έλληνες οι επιστήμονες και πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Δόξα τω Θεώ έχουμε καλό δυναμικό", έλεγε την Πέμπτη η κυρία Μενδώνη.
Πάντως, η απόφαση αν θα γίνει τεστ DNA στον νεκρό της Αμφίπολης ίσως να καθυστερήσει αρκετά ακόμη, διότι θα εκτιμηθεί και η γνώμη της επιστημονικής ομάδας που θα επιλεγεί, επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στο μεταξύ, το υπουργείο περιμένει ακόμη τα πορίσματα από τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα.
Η πρώτη φάση, πάντως, της ακτινογραφίας του λόφου θα περιλαμβάνει το άμεσο περιβάλλον του τάφου, σε μια ικανοποιητική ακτίνα γύρω από το ίδιο το μνημείο και για αυτό το θέμα πιθανότατα θα δώσει ο κ. Τασούλας περισσότερες λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Πολιτισμού εστιάζει ακόμη στη συντήρηση των ευρημάτων του τάφου της Αμφίπολης, των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του ψηφιδωτού της Αρπαγής της Περσεφόνης, με το μυαλό στην τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής.
"Το ψηφιδωτό βρίσκεται τη φάση της συντήρησης που γίνεται στο Μουσείο της Αμφίπολης και η οποία αφορά τα θραύσματα, μικρά αλλά και πολλά μεγάλα, από το στρογγυλό τμήμα που λείπει", δήλωσε την Πέμπτη επί του θέματος η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε, αναφορικά με τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, μετά από την σπουδαία ανακάλυψη: "Είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία να δει κανείς ένα μοντέλο βιώσιμης, ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή, που θα διατηρήσει αλώβητο το φυσικό περιβάλλον και θα δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους τους κατοίκους, αλλά κυρίως στους επισκέπτες να απολαύσουν αυτό το μοναδικό και διαχρονικό πολιτιστικό απόθεμα".