Δεν έχει συζητηθεί ακόμη η... σιωπή που έχει πέσει για το θέμα των κεραμικών που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, πλάι ή επάνω από το φέρετρο, κάτω από τους πωρόλιθους.
Ή μήπως δε βρέθηκαν;
Ωστόσο, σε όλους τους τάφους, τα κεραμικά αγγεία, είτε πολλά, είτε λίγα, είναι συνηθισμένα και μάλιστα, όταν ανακαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη, δίνουν και σημαντικές πληροφορίες για την ηλικία του τάφου και την χρονολογική τοποθέτησή του με βάση την τεχνοτροπία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους και την προσφορά τους στο νεκρό.
Για τον νεκρό της Αμφίπολης δεν έχουν γίνει κάθολου τέτοιες αναφορές.
Κιβωτιόσχημος τάφος, όπως κι εκείνος της Αμφίπολης, έχει βρεθεί και αλλού, όμως πρόκειται, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα xronometro.com, πουθενά δεν έχει υπάρξει άλλο παράδειγμα να μην έχουν βρεθεί κεραμικά, "ούτε ένα τόσο δα κομματάκι κεραμίδι", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
"Ακόμη και στον πιο ταπεινό τάφο να κοιτάξει κανείς θα δει τουλάχιστον ένα–δύο κεραμικά", σημειώνεται.
Η πρώτη εξήγηση, ότι δηλαδή αποσπάστηκαν από τυμβωρύχους, φαίνεται να απορρίπτεται.
Επειδή τα κεραμικά ήταν αντικείμενα ευτελούς αξίας, οι τυμβωρύχοι τα περιφρονούσαν, όπως έκαναν και με τα οστά του νεκρού, παρότι εκείνα, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκονταν "μέσα και έξω" από το φέρετρο του τάφου.
Και εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις, μιας και από το υπουργείο, σε καμία ανακοίνωση, δεν έγιναν αναφορές.
Στην περίπτωση του τάφου της Αμφίπολης τι αγγεία και τι κτερίσματα συνόδευαν τον νεκρό;
Είναι αγγεία του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα ή είναι παλαιότερα;
Ανεπίσημες πληροφορίες, που επικαλείται η ιστοσελίδα, θέλουν να έχουν βρεθεί πέντε χάλκινα νομίσματα, τα οποία δεν ανακοινώθηκαν.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα χάλκινα νομίσματα δεν ενδιέφεραν του τυμβωρύχους, για τον αρχαιολόγο όμως είναι και αυτά πολύτιμη πηγή πληροφοριών, για την χρονολόγηση της ταφής.