Την απάντηση για το πρόσωπο και την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε, ως σκελετός, στο φέρετρο, στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου του τάφου της Αμφίπολης δε θα τη δώσουν οι αρχαιολόγοι.
Όπως ρητά και σαφώς υποδηλώνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, "είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη".
Μια άλλη επιστήμη, λοιπόν, αυτή των forensic anthropologists, δηλαδή ανθρωπολόγων της "σήμανσης", μιας ειδικευμένης ομάδας αρχαιολόγων/ανθρωπολόγων, οι οποίοι καλούνται σε τέτοιες περιπτώσεις θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν DNA σε ό,τι έχει απομείνει από το σκελετό του νεκρού.
Φυσικά, πρώτη και κύρια δουλειά τους είναι να οριστικοποιήσουν την εποχή που έζησε ο νεκρός, αν δηλαδή πρόκειται για ελληνιστικά ή ρωμαϊκά χρόνια.
Εξάλλου, αναφορικά με τη συντήρηση των οστών του μυστηριώδους νεκρού, όπως ανακοινώθηκε έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων στον τύμβο Καστά, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών.
Αναφέρεται ότι διεξήχθη επίσης γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.
Οπότε, το χώμα που έμοιαζε με άμμο διατήρησε το νεκρό στην κατάσταση που τον βρήκε η διεπιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη.