Τον προβληματισμό της για πιθανή ύπαρξη και δεύτερου τάφου στην Αμφίπολη, ο οποίος ανήκε στον Ηφαιστίωνα, φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκθέτει με άρθρο στον προσωπικό της ιστότοπο, η γνωστή Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθυ Κινγκ.
Μεταξύ άλλων εικάζει ότι δεν αποκλείεται ένας μικρότερος τάφος - αυτός του Ηφαιστίωνα - να αποτελεί προπομπό για ένα μεγαλύτερο ηρώο, ο οποίος πιθανώς να συνδέεται με το μνημείο στο οποίο βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος ή έστω χτίστηκε για να φιλοξενήσει τη σορό του στρατηλάτη που όμως δεν έφτασε ποτέ.
"Δεν πιστεύω ότι έχω πάντα δίκιο, αντιθέτως κάποιες φορές έχω και άδικο. Παρόλ' αυτά πιστεύω ότι, συζητώντας ιδέες και αντιλήψεις μπορεί να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μία λύση.
Ο συγκεκριμένος χάρτης, που βλέπετε απεικονίζει – στο σημείο που είναι κυκλωμένος με κόκκινο – , το λόφο Καστά. Το πράσινο, το σημείο όπου βρισκόταν το λιοντάρι της Αμφίπολης όταν μεταφέρθηκε στη δεκαετία του '30 και το κίτρινο για να δείξει που ακριβώς βρέθηκε κατά την ίδια δεκαετία.
Η καταστροφή του τάφου ομως και η μετακίνηση των λίθων είναι ίσως το μεταλύτερο παζλ που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες.
Το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μικρότερου μνημείου για να συμπληρώσει το μεγαλύτερο δεν ξέρω εάν έχει κάποια ισοδύναμη απάντηση. Αλλά με δεδομένο ότι ο Αλέξανδρος λατρευόταν μαζί με τον φίλο του Ηφαιστίωνα σε πολλές από τις λατρείες της Αιγύπτου, σε συνδυασμό με την παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πριν πεθάνει ήταν για τη δημιουργία ενός τάφου για τον Ηφαιστίωνα, θα μπορούσε σχεδόν να χρησιμεύσει ως « πύλη » για ένα μνημείο μεγαλύτερου ηρώα; Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι υπάρχουν δύο τάφοι, αλλά νομίζω ότι αξίζει να εξερευνήσουμε τις παραπάνω προοπτικές. Μόνο συζητώντας τις ιδέες μας, μπορούμε να αποσαφηνίσουμε τις σκέψεις μας .
Σε τελική ανάλυση δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οπωσδήποτε δύο τάφοι, πιστεύω όμως ότι πρέπει να συζητάμε αντιλήψεις, καθώς όπως ανέφερα και προηγουμένως βοηθούν στην εξεύρεση απαντήσεων και λύσεων", καταλήγει η αρχαιολόγος.