Ζωντανή μένει η ελπίδα στην Αμφίπολη καθώς Άαρχαιολόγοι αναφέρουν ότι στο λόφο Καστά υπάρχουν κι άλλοι τάφοι.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης προχώρησε σε αυτή την εκτίμηση, μετά τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Παναγιώτη Φάκλαρη.
Ο κύριος Νακάσης συνεχίζει και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε σωστά η ανασκαφή.
"Αυτό το μνημείο είναι τυπικός Μακεδονικός Τάφος. Έτσι είναι σχεδόν όλοι. Αν είναι οικογενειακός τάφος πρέπει να έχουν βάλει και άλλους μέσα. Θα μπορούσαμε αν κάναμε τομές στους τοίχους και συγκεκριμένα, στα θεμέλιά τους να βρουμε πότε χτίστηκε ο κάθε ένας από αυτούς. Τα όστρακα που θα βρίσκονταν εκεί θα έδιναν την χρονολογία που χτίστηκε ο τοίχος", υπογράμμισε ο κ. Νακάσης.
"Μην ξεχνάμε ότι η Αρχαιολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μετράει με εκρίβεια 2 ετών. Έτσι θα μπορούσαμε να εικάσουμε ποιός είναι θαμμένος εκεί. Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από ένα στρώμα", πρόσθεσε.
"Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης", είπε.
"Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου Μακεδονικού τάφου με υπόγειο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε και από την προηγούμενη εβδομάδα", σημείωσε ακόμη ο κ. Νακάσης.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων εκτίμησε επίσης ότι έχουν γίνει πολλαπλές απόπειρες σύλησης του τάφου.
"Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα και οι επόμενοι έψαχναν θησαυρούς κάτω από τα δάπεδα. Τρύπησαν το μωσαϊκό μπας και βρούν κάτι. Πιθανότατα χτύπησαν το δάπεδο και εκεί που άκουσαν να είναι σαν κούφιο τρύπησαν μήπως είναι κάτι κρυμμένο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες είπε ότι "θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε κάποια ανακαίνιση του τάφου".
"Αν δεν βρεθεί μια επιγραφή, αν δεν υπάρξει επιγραφικό δεδομένο, ίσως δεν μάθουμε ποτέ για ποιον φτιάχτηκε το μνημείο. Ο τάφος πρέπει να έχει σχέση με κάποιον που έζησε και μεγάλωσε στην Αμφίπολη", ανέφερε.