Το κεφάλι της Σφίγγας στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης παραπέμπει σε μια πολύ όμορφη γυναίκα.
"Από την κλασική εποχή, ανάλογες μορφές δεν έχουν δαιμονικό χαρακτήρα, αλλά έχουν εξωραϊστεί και αποδίδονται με ιδεαλιστικά χαρακτηριστικά", εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά.
Το κεφάλι που δεν κοιτάζει προς την απέναντι Σφίγγα, αλλά είναι στραμμένο προς τον θεατή γρήγορα άρχισε να προκαλεί νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Πώς βρέθηκε σε απόσταση 14 μέτρων από την είσοδο, όπου βρίσκεται το σώμα της. Τι νέο μπορείτε να προστεθεί στο ήδη πολύπλοκο παζλ του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά;
"Είναι δυσερμήνευτο το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από το σώμα", είπε στην εφημερίδα "Τα Νέα" έμπειρος αρχαιολόγος, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, που δε θέλησε να κατονομαστεί.
"Η μεγάλη απόσταση που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας από το σώμα επιβεβαιώνει την άποψη που θεωρεί ότι το μνημείο είχε συληθεί, κάτι που ήταν προφανές και από τις τεράστιες τρύπες στους τοίχους και από την επίχωση με άμμο, μεταξύ άλλων", επισημαίνει η κυρία Αλευρά.
"Πιθανότατα το κομμένο κεφάλι, που ήταν ένθετο στο σώμα, να είναι έργο τυμβωρύχων, αλλά γιατί να το πετάξουν εκεί και μάλιστα, με προσοχή, καθώς έχει υποστεί μόνο μικρές φθορές;", αναρωτιέται το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού.