Ενώ οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης συνεχίζονται, ένα-ένα τα μέχρι τώρα ευρήματα καλλιεργούν διάφορες αμφιλεγόμενες θεωρίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προσανατολίζεται στην ελληνιστική εποχή.
Οι οκτάφυλλοι ρόδακες κάτω από το επιστύλιο στο δεύτερο θάλαμο δείχνουν, μάλιστα, τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Περνώντας λοιπόν κάτω από τους οκτάφυλλους ρόδακες του επιστυλίου και ανάμεσα από τις Καρυάτιδες εισέρχεται κανείς στο δεύτερο θάλαμο όπου κυριαρχεί το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο της Αρπαγής της Περσεφόνης.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα empedotimos.blogspot.gr, ο οκτάφυλλος ρόδακας είναι βασιλικό σύμβολο και συγκεκριμένα αποδίδεται στον Αλέξανδρο και τη μακεδονική δυναστεία.
Πιο συγκεκριμένα, άμεση σύνδεση του ρόδακα της ίδιας τεχνοτροπίας με τον Μέγα Αλέξανδρο, υπό την μορφή του οκτάκτινου ήλιου, μπορει να επιβεβαιώσει κανείς στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως "Ηλιος Κοσμοκράτωρ" στο μουσείο των Βρυξελλών.
Στο έργο του Λυσίππου, ο οποίος είχε αναγορευθεί από τον ίδιο τον Αλέξανδρο προσωπικός του καλλιτέχνης, όπως μας αναφέρει ο Πλούταρχος, όπου απεικονίζεται ο Αλέξανδρος πάνω στον Βουκεφάλα, ο οποίος φέρει έναν οκτάφυλλο ρόδακα στο κεφάλι του!
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων θεωριών ότι θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθούν κι άλλοι οκτάφυλλοι ρόδακες στη συνέχεια της ανασκαφής στον επόμενο θάλαμο.