Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανεξαρτήτως του ενοίκου που "φιλοξενεί" εδώ και δυο και πλέον χιλιετίες, έχει να μας αποκαλύψει πολλά και για τις συνθήκες ζωής, τα ήθη και τις αξίες της εποχής που ανεγέρθηκε.
Αίνιγμα λοιπόν παραμένει όχι μόνον το ποιος είναι ενταφιασμένος στον τάφο αλλά και ποιος τον έχτισε, ποιος είναι ο αρχιτέκτονας του μνημείου στο λόφο Κάστα.
Εκτός της ιστορικής του αξίας, το μνημείο έχει ανυπέρβλητη καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για ένα υπερμεγέθες μνημείο με περίβολο σχεδόν 500 μέτρων, χτισμένο με πωρόλιθο και μάρμαρο.
Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ο Δεινοκράτης, ο πιο "αγαπημένος" αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πιθανόν να σχεδίασε και υπό τις εντολές του να κατασκευάστηκε ο τάφος της Αμφίπολης.
Όπως αναφέρει το xronometro, ο Δεινοκράτης ήταν που δημιούργησε ένα απόρθητο οχυρό για να θάψει μέσα σε αυτό έναν μεγαλοπρεπή τάφο, για ένα εξαιρετικό πρόσωπο.
Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η πρόθεση του αρχιτέκτονα ήταν να δώσει μέσα από την ομορφιά, το μεγαλείο και τη δόξα του νεκρού, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέσα από την παράσταση να αποκαλύπτει και την ταυτότητα αυτού που ετάφη σε αυτό το μεγαλόπρεπο μνημείο. Δεν θα είχε κανένα λόγο να κρύψει την ταυτότητα από κάποιον που θα έφτανε μέχρι εδώ…. Αυτό σημαίνει ότι αν το σκεπτικό είναι σωστό, ίσως στα μη αποκαλυφθέντα σημεία της παράστασης να υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που να δηλώνουν την ταυτότητα του νεκρού.