Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο ταφικό μνημείο στο λόφο Κάστα στην Αμφίπολη.
Το γαλαζόχρωμο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε μετά από την απομάκρυνση χωμάτων καλύπτει όλη την επιφάνει ενός χώρου με πλάτος 4,5 μέτρα και μήκος 3 μέτρα.
Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. (Διαβάστε εδώ και δείτε εικόνες για το ψηφιδωτό).
Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική από τους αρχαιολόγους καθώς - εκτός από εξαίρετο δείγμα της τέχνης της εποχής- τους δίνει και κάποιες ασφαλείς πληροφορίες για τον ένοικο του τάφου.
Καταρχήν, είναι πλέον βέβαιο ότι πρόκειται για τάφο και έτσι καταρρίπτονται οι όποιες θεωρίες πως μπορεί να πρόκειται για κάτι άλλο, αφού στο ψηφιδωτό απεικονίζεται ο ψυχοπομπός Ερμής.
(Διαβάστε εδώ ποιος είναι ο θεός Ερμής και από πού προέρχεται το όνομα του)
Όπως μαθαίνουμε και από την Οδύσσεια, εκτός των άλλων ιδιοτήτων του, ο Ερμής είναι "ψυχοπομπός", δηλαδή εκείνος που οδηγεί, στέλνει τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Ακόμη συμμετέχει στο δικαστήριο του Άδη που "κρίνει" την ψυχή του νεκρού.
Ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας, αφού στον κάτω κόσμο τον οδηγεί ο Ερμής.
Είναι μακεδονικός και αυτό επιβεβαιώνεται από την τεχνοτροπία του ψηφιδωτού.
Μεγάλο μυστήριο παραμένει το ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας που ακολουθεί το θεό Ερμή. Η παράσταση αυτή είναι πιθανό να αποκαλύψει τελικά τον ενταφιασμένο στο μνημείο.