Οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αντικυθήρων φαίνεται πως έχουν μείνει ακόμη ανεξερεύνητοι.
Η ειδική αποστολή με ελληνικά, ελβετικά και αμερικανικά κονδύλια, που έχει οργανωθεί υπό την αιγίδα της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων ερευνά την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, προκειμένου να αναζητηθούν υπολείμματα από το αρχαίο ναυάγιο στο οποίο είχε βρεθεί ο περίφημος μηχανισμός που καθοδηγούσε τους αρχαίους ναυτικούς.
Τις έρευνες περιπλέκουν -αλλά και τις κάνουν ταυτόχρονα πιο ενδιαφέρουσες- οι ενδείξεις ότι υπήρχε και δεύτερο σκάφος που βυθίστηκε και μάλιστα, πιθανότητα, συνταξίδευε μαζί με το πρώτο, το ναυάγιο του οποίου υπήρξε η πρώτη αφορμή για τις έρευνες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μετέχουν στην αποστολή και κάνουν χρήση ειδικού ρομποτικού συστήματος, δεν αποκλείεται να βρεθούν εξίσου σημαντικοί θησαυροί, μιας και η περιοχή, ούτως ή άλλως, λόγω της συχνής διέλευσης από εκεί αρχαίων ναυτικών, βρίθει από υπολείμματα αρχαίων ναυαγίων.
"Το θέμα των Αντικυθήρων δεν είχε κλείσει οριστικά, έπρεπε να βρεθεί η ευκαιρία και να συνεχιστεί η Έρευνα. Κατά την έρευνα του 2012 ανελκύστηκαν τα μολύβδινα στελέχη μιας ξύλινης άγκυρας και ένας αμφορέας χαρακτηριστικός του φορτίου του. Όμως δεν αρκεστήκαμε στα ευρήματα αυτά, δεν γνωρίζαμε μάλιστα εάν ανήκουν στο ίδιο ναυάγιο ή σε ένα δεύτερο πλησίον αυτού", έχει δηλώσει στο news.gr η
επικεφαλής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, κυρία Αγγελική Σίμωσι.
Η αποστολή, πάντως, εξελίσσεται -ως τις 15 Οκτωβρίου στην κύρια δεύτερη φάση της- με εξαιρετικές προδιαγραφές και υψηλές προσδοκίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύτες θα έχουν στη διάθεσή τους τη «διαστημική» στολή Exosuit, ένα σκάφανδρο κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που δίνει στον χρήστη την αυτονομία να μείνει πολλές ώρες στον βυθό, σε μεγάλο βάθος.
Με τη στολή Exosuit ο δύτης-ερευνητής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί απερίσπαστα, χωρίς τον περιορισμό του χρόνου και την επιβεβλημένη αποσυμπίεση των κλασικών καταδυτικών στολών με μπουκάλες και μάλιστα, είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που το συγκεκριμένο σκάφανδρο θα χρησιμοποιηθεί για την ενάλια αρχαιολογία.