Αμφίπολη: Αποκαλύπτονται ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Δύο ακόμα σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης, που βρίσκεται μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες πρόκειται να αφαιρέσουν τα επόμενα 24ωρα οι αρχαιολόγοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός του Σαββατοκύριακου να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που θα δείχνουν ολόκληρες τις καρυάτιδες.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες που συμμετέχουν στις ανασκαφές αναθεώρησαν τον τρόπο εισόδου τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου καθώς η οπή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο δεν αποτελεί ασφαλή δίοδο και δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάρρευση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο, διαδικασία, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη μιας και οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης. Από το πρωί ξεκίνησαν και εργασίες εξωτερικά του τύμβου ώστε σταδιακά να απομακρυνθεί ο όγκος χώματος και έχει ύψος 14 μέτρα.