O τάφος στην Αμφίπολη προσελκύει το ενδιαφέρον ειδικών και κοινής γνώμης, εντός και εκτός Ελλάδος.
Πώς φτάσαμε όμως στο σήμερα, όπου τα μάτια όλου του κόσμου βρίσκονται στα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στον τύμβο Καστά.
Όταν ξεκίνησαν όλα...
Στις 10 Αυγούστου, η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της βρέθηκαν μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου. Αποκαλύφθηκε ταφικός περίβολος που φτάνει σχεδόν τα 500 μέτρα, 10-15 σκαλοπάτια που οδηγούν σε ένα φαρδύ διάδρομο 4,5 μέτρων και τοίχος που φυλάσσεται από δύο ακέφαλες μαρμάρινες Σφίγγες επάνω του.
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να καταλάβουν αν ο τάφος έχει συληθεί και παράλληλα, οι ανασκαφές συνεχίζονταν για να δουν στο εσωτερικό του τάφου.
Οι Καρυάτιδες
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στις 7 Σεπτεμβρίου δύο Καρυάτιδες, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στο ποιο πρόσωπο φυλούσαν και ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος τους στον τάφο, δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχαν και Σφίγγες.
Το πρόσωπο της μιας εκ των δύο Καρυατιδών σώζεται σχεδόν ακέραιο και η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Στις περίτεχνες γυναικείες μορφές, σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος. Οι Καρυάτιδες είναι φτιαγμένες από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ. Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει.
Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα.
Η πρώτη αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης
Στις 9 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.
Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.
Οι Καρυάτιδες εμφανίζονται πια ολόσωμες και με τα μέλη τους που λείπουν
Από τις 11 Σεπτεμβρίου και έπειτα, είναι φανερές πλέον ολόσωμες οι Καρυάτιδες, ενώ ανακαλύφθηκαν και τα τμήματα του προσώπου που έλειπαν από τη μια Καρυάτιδα.
Η αφαίρεση του πρώτου τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες αποκαλύπτει τη συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών, που φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.
Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους με το αντίστοιχο χέρι τους.