"Μα ποιος είναι τελικά θαμμένος στο μεγαλύτερο τάφο της βόρειας Ελλάδας;" διερωτάται το διεθνούς φήμης περιοδικό National Geographic και αφιερώνει στη διαδικτυακή του έκδοση ένα εκτενές άρθρο στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης.
Αφού μνημονεύονται οι νέες ανακαλύψεις των Καρυάτιδων, ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα πως "το ταφικό αυτό μνημείο σίγουρα αξίζει σε βασιλιά".
"Δεν έχω γνωρίσει ξανά τίποτε σαν αυτό" σχολιάζει στο NatGeo ο καθηγητής του Luther College της Αϊόβα, Philip Freeman.
Το τόσο προσεγμένο σκάλισμα του πατώματος του εσωτερικού θαλάμου "είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι πλούτου. Το παλάτι της Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γεμάτο τέτοια μωσαϊκά, και όλα ήταν πολύ κοστοβόρα" σχολιάζει ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Μισούρι, και συγγραφέας 2 βιβλίων για τον Μεγαλέξανδρο, Ian Worthington.
Ακόμη πάντως και όταν σπάσει η σφραγισμένη είσοδος του κεντρικού θαλάμου, "όλοι συμφωνούν ότι είναι απίθανο να βρεθούν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου" σημειώνει το NatGeo.
Τα ιστορικά ντοκουμέντα συγκλίνουν ότι ο Μεγαλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Οι υποστηρικτές του διατήρησαν τη σορό του Μακεδόνα βασιλιά στο μέλι αλλά ο Πτολεμαίος απήγαγε το σώμα του Αλέξανδρου και το έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. "Βάζω στοίχημα 10 δολάρια ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας δεν είναι στον τάφο της Αμφίπολης" προσθέτει ο Worthington.
Πάντως οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι πως το ταφικό μνημείο ανήκει σε κάποιο άμεσο συγγενή του Αλέξανδρου, ίσως στη μητέρα του την Ολυμπιάδα ή μια από τις συζύγους του, τη Ροξάνα ή τον μικρό γιο του, που επίσης τον έλεγαν Αλέξανδρο.
Αν ο τάφος δεν έχει συληθεί, και τα στοιχεία της ταυτότητας του "ιδιοκτήτη" του παραμένουν ανέπαφα "ίσως κάποιοι ιστορικοί καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματα από τα στοιχήματα τους" καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε ακόμη: Αμφίπολη - Βρέθηκαν επιγραφές - Ειδικές δυνάμεις στη φύλαξη του τάφου