Του Γιώργου Λαμπίρη
Το σεισμό της Κεφαλονιάς ακολούθησε ένα ακόμα φυσικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί την ανησυχία των ειδικών. Οι καθιζήσεις του εδάφους, που προκλήθηκαν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο χωριό Καυκανιάς, δεν αποκλείεται να επεκταθούν, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και γεωλόγος, Ευθύμιος Λέκκας, και σε άλλες περιοχές του νομού.
Όπως εξηγεί, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εκδηλώθηκε λόγω της έντονης βροχόπτωσης, σε συνδυασμό με τη σεισμική δραστηριότητα, που καταγράφηκε στην περιοχή μέσα στον Ιανουάριο (με ισχυρότερο το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, στις 11 του μήνα). "Ένας ακόμα λόγος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καθίζηση του εδάφους, είναι η κυκλοφορία υπογείων υδάτων", συμπληρώνει ο κύριος Λέκκας.
"Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς, που έπληξε το 2007 την Ολυμπία, το έδαφος έχει παρουσιάσει διάβρωση", αναφέρει ο γεωλόγος.
Τονίζει, μάλιστα, ότι το φαινόμενο είναι αρκετά πιθανό να επεκταθεί, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και θωράκισης του εδάφους."Είναι απαραίτητη η διενέργεια ειδικής μελέτης. Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσει πλέγμα εργασιών, που περιλαμβάνει χαρτογράφηση, γεωτρήσεις, γεωτεχνική και τοπογραφική μελέτη, για να καταλήξουμε στον τρόπο, με τον οποίο θα σταθεροποιήσουμε την περιοχή".
Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, ανάλογες συμπεριφορές του εδάφους είναι αρκετά συχνές, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι η καθίζηση εκδηλώθηκε στα όρια οικισμού εντείνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη λήψης μέτρων. Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο στην Ηλεία δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς.