Στον πάγκο ο καφές περιμένει κάποιον να τον πιει…

Πρόκειται για έναν καφέ που προπληρώνεις σε ένα κατάστημα ή μία καφετέρια για έναν άγνωστο που το έχει ανάγκη. Πρόκειται για μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που στερούνται τις μικρές χαρές της ζωής, έναν θεσμό που ενεργοποιήθηκε  στην Ελλάδα, χάρη στην πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου "σχεδία".

"Παγκοσμίως η πρωτοβουλία βασίζεται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: πελάτες, καταστηματάρχες, απλοί πολίτες", λέει ένας εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας www.coffeesharing.com.

Παραγγέλνει δηλαδή ο πελάτης έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον ένα, ώστε όταν μπει κάποιος στο μαγαζί και τον ζητήσει, αυτός να είναι διαθέσιμος. Συνήθως, ο καταστηματάρχης  συγκεντρώνει τα χρήματα του προπληρωμένου καφέ σε ένα ειδικό κουτί ή σημειώνει τον κερασμένο καφέ σε έναν πίνακα αναρτημένο σε ένα εμφανές σημείο στο κατάστημα.

Μεταπολεμικά, ο θεσμός του caffe sospreso (suspended coffee) ατόνησε για να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο,  σχετικά πρόσφατα. Έτσι, χώρες όπως η Βουλγαρία, Ουκρανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ρωσία, Ισπανία, Αργεντινή, Αμερική, Κόστα Ρίκα, Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν το παράδειγμα της Νάπολης της Ιταλίας.

Μια ολλανδική καμπάνια τα Χριστούγεννα 2011 προσέφερε έκπτωση στην τιμή του κερασμένου καφέ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 22 Ιουλίου 2013, ένας ανώνυμος πελάτης στο Έντμοντον στον Καναδά, πλήρωσε 500 μεγάλους καφέδες σε γνωστή Καναδική αλυσίδα καφέ (Tim Hortons) και κάπως έτσι εξαπλώθηκε εκ νέου αυτός ο θεσμός αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες του κόσμου, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των suspended coffee.

Στην Αθήνα, τα καταστήματα που προσφέρουν τον καφέ που περιμένει είναι τα εξής:

• "6", συνεργατικό καφενείο, Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο

• "Ακροβάτης", καφενείο-ουζερί, Μαιζώνος 44 & Ψαρρών 26α, Αθήνα

• "Στα καλά καθούμενα", Δράκου 3 (έξοδος Μετρό Φιξ), Κουκάκι

• "Verve", Σόλωνος 94, Αθήνα

Στη Μελβούρνη, ένας από τους πρώτους καταστηματάρχες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάποιου πολίτη για τη δημιουργία σχετικού δικτύου ήταν ο ελληνικής καταγωγής Πέτρος Προκόπης, ιδιοκτήτης φούρνου.

Στα καφέ και καταστήματα που εν γένει περιλαμβάνονται στο δίκτυο υπάρχει αναρτημένο το αυτοκόλλητο με την ένδειξη "Ένας καφές σε περιμένει", καθώς και το λογότυπο του περιοδικού  δρόμου "σχεδία".

Το μόνο αίτημα προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει, εξάλλου περίπου αυτής της τάξεως είναι η έκπτωση και για τον take away coffee.

Οι συντελεστές του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" ήρθαν σε επαφή με ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, ενώ πλέον προσπαθούν να επεκτείνουν το δίκτυο του καφέ που περιμένει και  σε φούρνους, τυροπιτάδικα, μαγειρεία.

Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ή επιθυμεί να δηλώσει τη συμμετοχή της επιχείρησής του στον εν λόγω θεσμό μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα στο Facebook ή τη σελίδα της "Σχεδίας" στο Facebook.

Είναι παρήγορο και συνάμα πολύ ενθαρρυντικό ότι η αλληλεγγύη σε χαλεπούς καιρούς είναι άκρως αισθητή και αποδεικνύεται έμπρακτα με την ανταπόκριση του κόσμου στην ανθρώπινη αυτή πρωτοβουλία. Είναι επίσης γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν και υποστήριξαν πολύ τον εν λόγω θεσμό και αυτό εμφαίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ενώ παράλληλα ενισχύονται οικονομικά οι διάφοροι χώροι καφέ και εστίασης.

Χρύσα Τσιώτση