Στο μικροσκόπιο τα παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Στην αναλυτική χαρτογράφηση υποθέσεων με ποινικό και πειθαρχικό περιεχόμενο προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για εκκεμείς υποθέσεις που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, η δημόσια διοίκηση να έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών.

Με βάση τα στοιχεία οι δημόσιοι υπάλληλοι σε βάρος, οι οποίοι τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Από αυτούς οι 1.141 ελέγχονται πειθαρχικά εξαιτίας άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους και οι 960 τελούν προσωρινά σε καθεστώς αυτοδίκαιης ή δυνητικής αργίας. Δηλαδή, έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Οι περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις εντοπίζονται κυρίως στα υπουργεία (67,7%) και στους δήμους (20,75%), ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες (8,07%) και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις (2,26%).

Γιατί διώκονται

Οι πειθαρχικές διώξεις έχουν ασκηθεί για:

- Παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος (21,7%),

- Αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων (12,4%),

- Αμέλεια, ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος (12,3%),

- Αναξιοπρεπή διαγωγή, ανάρμοστη συμπεριφορά (10,5%),

- Άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης της υπηρεσίας (2,55%),

- Υπεξαίρεση στην υπηρεσία (1,05%),

- Ψευδή βεβαίωση, χρήση πλαστού εγγράφου (1%)

- Χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας προς ίδιον όφελος, αποδοχή υλικής ή οικονομικής εύνοιας (1%)

- Άσκηση κριτικής πράξεων προϊσταμένης αρχής (0,9%),

- Μη τήρηση ωραρίου εργασίας (0,45%)

Επίσης, ποσοστό 5% των πειθαρχικών διώξεων έχει καταγραφεί με την ένδειξη «χωρίς πληροφόρηση» ενώ το 30% με την ένδειξη 'χωρίς σαφή χαρακτηρισμό'.

Για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2012 εως τον Σεπτέμβριο του 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Πάντως, από τις αρχές του έτους μέχρι και αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις, εκ των οποίων περίπου 500 είχαν εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.