Την ανησυχία των σεισμολόγων έχει προκαλέσει η σεισμική δόνηση, έντασεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:42 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ελάτειας Φθιώτιδας, αλλά κι εκείνη που ακολούθησε λίγο αργότερα εντάσεως 4,8 βαθμών.
Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του Αυγούστου η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή υπήρξε αρκετά έντονη, προκαλώντας την ανησυχία των τοπικών αρχών και των κατοίκων, καθώς πρόκειται για μία περιοχή, την οποία διαπερνά το ρήγμα της Αταλάντης.
Για μία δραστηριότητα η οποία παρατείνεται μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρχής γενομένης από τις 7 Αυγούστου, μιλάει ο ερευνητής σεισμολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: “Από τις 7 Αυγούστου παρουσιάζεται μία περίεργη μετασεισμική ακολουθία. Είχαμε ένα τότε 5.1 που μετρήθηκε τελικά 5.2, 5.3 Ρίχτερ και στη συνέχεια μία επίσης ισχυρή δόνηση της τάξεως των 4.9 βαθμών”.
Ο κύριος Χουλιάρας μιλάει για μία εξέλιξη, η οποία δεν είναι ομαλή. “Περιμέναμε ότι με μερικούς τεσσάρηδες θα είχε εξομαλυνθεί ήδη η κατάσταση. Μετά από 7 εβδομάδες όμως, η συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς. Δεν σας κρύβω, ότι με ανησυχεί η συνεχής καταπόνηση των κτιρίων από τις διαρκείς σεισμικές δονήσεις. Την τελευταία φορά είχαμε γύρω στα 500 σπίτια δηλωμένα με αρκετά σημαντικές ζημιές”, σημειώνει ο σεισμολόγος.
Συμπληρώνει μάλιστα, ότι η εξέλιξη του φαινομένου είναι απρόβλεπτη. “Πρέπει να της δώσουμε χρόνο και να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η ακολουθία, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Όπως φαίνεται είχε συσσωρευτεί μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να συνεχίζει η εκδήλωση του φαινομένου”, καταλήγει ο κύριος Χουλιάρας.
Παπαζάχος: Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων
Με τον σεισμό μεγέθους 5,3 που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου συνδέονται οι δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγιναν το απόγευμα , στην περιοχή της Φθιώτιδας. Το ακριβές επίκεντρο των δονήσεων είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.
“Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων”, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί.
Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.
“Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, καθώς ο σεισμός ήταν αρκετά ισχυρός”, όπως λέει ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας, Θεόδωρος Ντούρος. Ανατρέχοντας σε ανάλογα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί στην περιοχή τον Αύγουστο και είχαν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων, ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για το αν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή όχι. “Κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει το τι ακριβώς συμβαίνει”, λέει χαρακτηριστικά.
“Είχε έρθει και κάποιος γεωλόγος μετά τα κρούσματα του Αυγούστου, καθώς ο κόσμος έχει πανικοβληθεί. Θα έπρεπε τουλάχιστον να καθησυχάσουν τον κόσμο μετά το δημοσίευμα για μεγάλους σεισμούς, που πρόσφατα είχε δημοσιεύσει η Le Mondε", σημειώνει.
Όπως σημειώνει ο κύριος Ντούρος: “ενδιαφερόμαστε για τη ζωή των ανθρώπων και η ζωή σώζεται όταν ο κόσμος είναι ενημερωμένος και ξέρει και την αλήθεια”.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα όσα λέει ο δήμαρχος εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστές – αναλόγως πάντα με την εξέλιξη του φαινομένου – κάποιες δημόσιες υπηρεσίες αύριο για λόγους ασφαλείας. Με δεδομένο άλλωστε ότι ήδη έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές στα παλαιότερα οικοδομήματα, όπως ανέφερε στο news.gr, ο κύριος Ντούρος, η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα αναλάβει θα εξετάσει και πάλι τα κτίρια ως προς την καταλληλότητά τους.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Αυγούστου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε καταγράψει επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές και τους κατοίκους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή διαπερνάται από το ρήγμα της Αταλάντης.
Και νέες πληγές για τα ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια της περιοχής
Και νέες πληγές μετρούν στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή από τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις. Κτίρια που ήταν "τραυματισμένα" από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.
Οι δύο σεισμικές δονήσεις των 4,6 και 4,8 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι "υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές" όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.