Ευδοκία Πλάτση: Η δασκάλα στο νησί με τους τέσσερις μαθητές

Μια δασκάλα για τέσσερις μαθητές. Τόπος; Το νησί με τους 38 κατοίκους ανοιχτά της Καλύμνου. Η Ευδοκία Πλάτση, γεννήθηκε στη Φλόριντα αλλά ζει στην Τέλενδο, μητέρα τριών από τα τέσσερα παιδιά του σχολείου. Μέχρι πέρυσι, οι δύο κόρες της ήταν μόνες τους στο σχολείο. Από φέτος όμως θα έχουν για παρέα τον πεντάχρονο αδελφό τους Χαράλαμπο και την εξαδέλφη τους Αφροδίτη.

Η κυρία Πλάτση περιγράφει το νησί, ως έναν επίγειο παράδεισο. Ένα μέρος που μπορεί κανείς να πάει για ψάρεμα ή για μπάνιο όλη την ημέρα, ακόμα και το χειμώνα αν έχει παρέα, χωρίς να τον νοιάζει τίποτα. Το μοναδικό άγχος όπως λέει είναι μέχρι να μάθουν τα παιδιά μπάνιο, κάτι πρωτόγνωρο για τους κατοίκους των πολύβουων μεγαλουπόλεων που έχουν μάθει να ζουν σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς.

Η Κάλυμνος, απέχει από την Τελενδο μόλις πέντε λεπτά με το καΐκι, ενώ οι δεσμοί που αναπτύσσονται σύμφωνα με την κυρία Πλάτση μεταξύ δασκάλου και μαθητών, είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Θυμάται τον εαυτό της, όταν πήγε στο σχολείο τη δεκαετία του '80, είχε 10 συμμαθητές.

Το νησί περίμενε μέχρι χθες την τοποθέτηση δασκάλου. Τελικά το σχολείο άνοιξε και ο αγιασμός έγινε, με νέα δασκάλα αυτή τη φορά, προς μεγάλη χαρά των μαθητών. (Οι περισσότεροι διορίζονται ως αναπληρωτές και μετατίθενται κάθε χρόνο).