Μείωση 10% στις γεννήσεις ζώντων νεογνών καταγράφεται στα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και αφορούν την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καταγραφής γεννήσεων ζώντων νεογνών, που τηρούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, παρατηρείται μείωση του αριθμού αυτών, περίπου 10% την τελευταία πενταετία και συγκεκριμένα το 2007 (111.926), 2008 (118.302), 2009 (117.933), 2010 (114.766), 2011 (107.200), 2012 (100.980).
"Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον ελληνικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα", αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Υγείας.
"Η συνεχής μείωση των αριθμών των γεννήσεων, η έντονη μεταβολή των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλώνει την κορύφωση του προβλήματος, με αρνητικές προοπτικές εξέλιξης", τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Εκτός από τους ποσοτικούς δείκτες υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το δημογραφικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όπως η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας γάμου, επισημαίνει ο υπουργός.
Κατά συνέπεια, η γέννηση παιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες των γονέων, η ανισοκατανομή των γεννήσεων ανά περιφέρεια της χώρας (μείωση των γεννήσεων στον αγροτικό πληθυσμό), η σημαντική συμμετοχή γεννήσεων από οικογένειες μεταναστών μεταβάλλει τόσο τον συνολικό αριθμό, όσο και την ηλικία των γονέων.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, "το περιεχόμενο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα προϋποθέτει τη συστηματική λήψη μέτρων και ανάπτυξη δράσεων για παροχές, υποδομές, οργάνωση υπηρεσιών και άλλων δράσεων, σε κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό και ασφαλιστικό επίπεδο".